‘Bloedbad mede werk van Al Qaida’

Vrijlating van alle islamitische extremisten in Indiase gevangenissen. Dat eiste een van de terroristen die deelnam aan de gijzeling in hotel Oberoi in een telefoontje aan een tv-station.

De eis roept vragen op; terrorisme-experts zeggen nooit van de organisatie te hebben gehoord. De verdenking gaat dan ook vooral uit naar groepen die eerder aanslagen hebben gepleegd in India, en naar Al Qaida.

Een organisatie die in beeld komt is Lashkar-e-Taiba, ‘Leger van de Zuiveren’, een gevreesde terreurgroep die in verband is gebracht met tal van zware aanslagen in Indiase steden. Lashkar-e-Taiba heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken duizenden aanhangers en strijders in het Pakistaanse deel van Kashmir en wordt gesteund door de Pakistaanse inlichtingendienst ISI.

Het vermoeden van een verband tussen het bloedbad in Mumbai en het door India en Pakistan betwiste Kashmir werd versterkt door een terrorist die zich vanuit het bezette Joodse centrum in Mumbai telefonisch beklaagde over misstanden in het Indiase deel van Kashmir. ‘Weten jullie hoeveel mensen zijn vermoord in Kashmir? Weet u dat uw leger moslims heeft vermoord?’, zei de man in het Urdu – de officiële taal van Pakistan – met een Kashmirs accent.

Een Indiase politiechef meende een overeenkomst te zien tussen de aanslagen in Mumbai en een aanval op de Akshardham-tempel in Gandhinagar in 2002, waar tientallen doden vielen toen Lashkar-terroristen met automatische wapens hindoepelgrims bestookten.

The Times of India meldde dat uit het verhoor van opgepakte terroristen naar voren is gekomen dat enkele van de daders de Pakistaanse nationaliteit hebben. ‘Er zijn aanwijzingen dat de daders, die per boot naar Mumbai zijn gekomen, Pakistaanse burgers zijn’, aldus een zegsman tegen de krant.

De Hindustan Times haalde bronnen aan bij de Indiase inlichtingendienst die de schuld ook zoeken bij Lashkar, al of niet in samenwerking met Al Qaida. India’s premier Manmohan Singh beschuldigde extremisten ‘met een basis in een buurland’, een verwijzing naar Pakistan.

In kringen van de Indiase inlichtingendiensten wordt ook gedacht aan de Indiase Mujahedin, een groep die een jaar geleden voor het eerst van zich deed spreken met een oorlogsverklaring wegens ‘zestig jaar onderdrukking van moslims’ en wegens de goede relatie van New Delhi met Washington. De Indiase Mujahedin eiste de verantwoordelijkheid op voor bomaanslagen eerder dit jaar: in Jaipur (63 doden), Ahmedabad (45 doden), Gujarat (55 doden) en New Delhi (24 doden).

Veel westerse deskundigen zien in de spectaculaire en gecoördineerde acties in Mumbai de hand van Al Qaida. Deze organisatie heeft eerder bewezen in staat te zijn op een dergelijke schaal terreuroperaties uit te voeren. Zij heeft nu mogelijk samengewerkt met Indiase terroristen.

Meer over