Bloedbad in Maan legt druk op vredesoverleg

Aan de vooravond van de tweede gespreksronde in Zwitserland tussen de Syrische regering en de oppositie hebben jihadisten in midden-Syrië een bloedbad aangericht in Maan. In die stad wonen vooral alawieten, geloofsgenoten van president Assad.

BEIROET - Bij de aanval door fundamentalistische rebellen kwamen meer dan veertig mensen om het leven. De helft van hen waren leden van een Assad-gezinde militie, de andere helft waren burgers, onder wie vrouwen en kinderen, aldus de Syrische regering.

Die beschuldigt de jihadistische rebellen ervan het bloedbad te hebben aangericht om de gesprekken in Zwitserland te torpederen. De regeringsdelegatie eist naar aanleiding van de moordpartij dat VN-bemiddelaar Brahimi 'het bestrijden van terrorisme' boven aan de agenda plaatst. In de ogen van de regering valt al het verzet onder die noemer. Er zal de hele week worden onderhandeld.

Het staakt-het-vuren in Homs, door Brahimi tot stand gebracht, heeft maandag vruchten afgeworpen: driehonderd burgers konden uit de binnenstad worden geëvacueerd en achterblijvers hebben voedsel en medicijnen ontvangen. In totaal zijn nu zo'n duizend inwoners vertrokken uit de stad waar Assads leger al circa zeshonderd dagen rebellen belegert. Eenvoudig gaat de evacuatie niet, heeft de Syrische Rode Halve Maan laten weten. Zo is er op reddingswerkers geschoten. Maandagavond werd in Geneve een akkoord bereikt over nog eens drie dagen extra staakt-het-vuren.

Voortgang is geboekt met de vernietiging van de voorraad chemische wapens: een derde lading is overgebracht naar een Noors vrachtschip. In de voorbije weken miste Syrië meerdere deadlines. De Nederlandse diplomate Sigrid Kaag, die het toezicht coördineert, ziet in de vertraging geen opzet, zei zij na een beraad van de VN-Veiligheidsraad. 'Het uitstel heeft een reden en is niet onoverkomelijk', zei ze.

undefined

Meer over