Blind strooit zout in de wonden: 'Hoe bijzonder is EK nog als bijna heel Europa gaat?'

Het EK voetbal in Frankrijk staat op het punt van beginnen. Een recordaantal van 24 landen doet mee aan het toernooi, maar Nederland heeft zich niet weten te kwalificeren. Dat juist bondscoach Danny Blind een dag voor de openingswedstrijd zout in de wonden strooit, maakt het extra zuur. 'Hoe bijzonder is het nog als bijna heel Europa voortaan naar het EK gaat?', zegt Blind donderdag in een interview in het AD.

Danny Blind. Beeld anp
Danny Blind.Beeld anp

In het vraaggesprek gaat Blind uitgebreid in op het EK. Daarin laat hij weten duidelijk geen voorstander te zijn van het toelaten van meer landen tot de Europese voetbalstrijd. 'Een EK moet gaan om kwaliteit', zegt Blind. 'Als je met 16 speelt, is er meer kwaliteit dan met 24. Daarbij: je haalt in mijn ogen ook de magie een beetje weg.'

Het kwam de bondscoach op hoon te staan op sociale media.

België outsider

In het interview gaat Blind verder openhartig in op vragen over wat zijn favorieten voor de EK-titel zijn (Spanje, Frankrijk en Duitsland) en met welke landen hij helemaal niets heeft (Tsjechië, Rusland en Oekraïne). België is volgens Blind een outsider voor de titel. Hij mist bij de Belgen namelijk 'de diepe overtuiging' dat ze Europees kampioen kunnen worden.

'Eden Hazard is qua talent net zo goed als Arjen Robben. Maar de présence van Robben heeft-ie niet', zegt Blind.

Verder voorspelt hij spannende strafschoppenseries op het EK, want het is door een regelwijziging nu toegestaan de doelman tijdens de serie te wisselen. Dat kost het team wel een wissel. 'Je kunt nóg meer een psychologisch spel maken van een penaltyserie', zegt Blind.

Als voorbeeld noemt hij de veelbesproken wissel van Tim Krul voor Japser Cillessen in de kwartfinale van het WK in 2014 tegen Costa Rica. Blind was toen assistent van bondscoach Louis van Gaal. 'Ik vergeet nooit het gezicht van die coach van Costa Rica. Die kon het gewoon niet geloven dat wij een andere keeper brachten. Hij straalde in alles uit dat hij dacht dat het een negatieve invloed zou gaan hebben op zijn ploeg.'

Meer over