Blijlevens neemt revanche met superieure sprint

Hij had zich 'diep vernederd' gevoeld, omdat de kranten schreven dat hij nog niet thuis hoorde in de Tour de France....

Blijlevens neemt

revanche met

superieure sprint

Van onze verslaggevers

DUINKERKEN

Blijlevens, 23 jaar en debutant in de Tour, schreeuwde het uit van vreugde en Cees Priem, zijn ploegleider, liet de zes-literfles champagne uit de rennersbus slepen. Groot was de opluchting in het kamp van TVM, waar renners en ploegleiders zich dagenlang hadden afgevraagd of het wel zo verstandig was geweest de jonge sprinter in Frankrijk voor de leeuwen te werpen.

Vier keer was Blijlevens de afgelopen week op achterstand gereden en Priem had schamper opgemerkt dat de Tour kennelijk toch wat te vroeg kwam voor de geblokte coureur uit het Brabantse Rijen. Die dacht zelf dinsdag nota bene aan afstappen. Zijn teamgenoten beurden hem op en een dag later constateerde Blijlevens dat hij 'erdoor was'.

Op de boulevard van Duinkerken koos Blijlevens het wiel van Abdoesjaparov. Dat bleek een verstandige keus. De Oezbeek lanceerde als het ware zijn Nederlandse rivaal, die in de laatste tweehonderd meter met grote overmacht de internationale sprintelite het nakijken gaf.

Priem prees het werk van de ploeg. 'Ze zijn hier en bloc naar toegereden. Voskamp heeft zich de hele dag uitgesloofd om Blijlevens uit de wind te houden. Deze overwinning hadden we allemaal hard nodig, Blijlevens, ik, de ploeg, het hele Nederlandse wielrennen. Maar Jeroen moet met beide benen op de grond blijven. Er zijn veel talenten die te vroeg groot zijn gemaakt en de druk niet aan konden.'

De winnaar, twee dagen geleden nog in mineur, blaakt nu weer van zelfvertrouwen. Blijlevens: 'Als je er één hebt, wil je er ook twee.'

Zie ook pagina 11

Meer over