Blauwebessengeluk

Ze rukken op, de blauwe bessen uit Amerika. We hebben in Nederland een heel stel telers, waarvan een 25-tal gespecialiseerd is en een club heeft gevormd, het Dutch Blueberry Collective....

Onno Kleyn

De Europese bosbes, Vaccinium myrtillus, is niet hetzelfde als de vruchten die het Collectief op de markt brengt. Onze myrtillus is klein en groeit aan lage struikjes in de schaduw. Onhandig voor een teler. De gecultiveerde Amerikaanse bosbes of blueberry, Vaccinium corymbosum, is interessanter. De smaak is nagenoeg hetzelfde; ik denk na proeven dat de verschilletjes tussen de aangeplante variëteiten groter zijn dan die met de wilde bosbes. Zien kun je het wel heel duidelijk: niet alleen is de blauwe bes groter, maar hij heeft blank vruchtvlees, terwijl de bosbes rood is van binnen.

Grappig dat telers en fokkers telkens de noodzaak voelen om te uitzonderlijke gezondheidsaspecten van hun waar als eerste rond te roepen. Het zal de tijd wel zijn. Zo leer ik van Theo Douven dat blauwe bessen en hun sap regulerend op de spijsvertering werken, dat ontstekingen in de mondholte worden behandeld door te spoelen met sap en dat nachtblindheid behandeld zou worden met blauwe bessen. Japanners zijn grootafnemers van blauwe bessen en hebben daardoor minder last van de onder hen veel voorkomende verhoogde oogdruk. En o ja, blauwe bessen zijn lekker.

Op de site van de het Collective, www. blauwebessen. nl, staan maar een paar recepten. En deze staat er niet bij: saucijsjes met blauwebessensaus. Fruit met vlees is altijd een beetje tricky, maar met eend of varken gaat het het best, volgens mij. Begin met de saus: doe de bessen op een klein handje na in een steelpan met de cognac. Breng aan de kook en laat op laag vuur kapot koken en daarna indampen tot de helft. Zeef.

Prik de worstjes op een paar plaatsen in met een vork en bak ze onafgedekt zachtjes in een of ander vet. Draai af en toe om; in een minuut of 10 zijn ze gaar.

Haal uit de pan. Schenk de bessensaus in de bakpan en laat bubbelen. Roer er de mosterd door en breng op smaak met zout. Warm de saucijsjes met de achtergehouden bessen nog eventjes in de saus (die trouwens schift, maar wat geeft dat?)

Meer over