Blauwe bessen

In Scandinavische landen is de Blauwe Bosbes (Vaccinium myrtillus) veel algemener dan in Nederland. Misschien wel simpelweg omdat er meer bossen zijn....

De grotere bessen die in Nederland vaak als bosbessen worden verkocht, zijn wel familie, maar ze horen hier niet van nature thuis. Deze knikkergrote blauwe bessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden nu in Nederland gekweekt. In de flora van Heijmans, Heinsius & Thijsse worden ze Trosveenbes (V. corymbosum) genoemd. Naast het feit dat de bessen in trossen groeien en niet allemaal los aan een takje zitten, is het belangrijkste verschil met de Blauwe Bosbes de grootte van de struik. Trosveenbessen groeien aan struiken die wel vier meter hoog kunnen worden, bosbessen aan kuithoge.

De blauwpaarse kleur van de bessen werkt als een soort lakmoespapiertje; in een zuur gerecht worden de bessen roder, in een basisch blauwer. Eigenlijk net als rode kool, die soms zo blauw kan zijn na het koken dat je je afvraagt waarom hij niet blauwe kool heet. Wie niet rood-groen kleurenblind is en wel eens een cake met bakpoeder en blauwe bosbessen of trosveenbessen heeft gemaakt, kan het zijn opgevallen dat de bessen een groenige kleur kregen. Dat komt doordat het natriumbicarbonaat in bakpoeder het mengsel basischer maakt. Daardoor worden de bessen nog blauwer dan ze al waren en in combinatie met de gele tinten van andere stoffen kleuren ze groen.

De bessen behouden hun kleur wanneer ze worden verwerkt in onderstaand recept voor pannenkoekjes. Lekker als nagerecht, zowel warm als koud. Indien warm, schep er dan een bolletje chocolade-ijs naast.

Splits de eieren en maak van dooiers, bloem, zout, vanillesuiker en melk een dik pannenkoekenbeslag. Sla de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Verwarm boter in een pan en doe hierin kleine porties beslag. Beleg de rondjes onmiddellijk met de bessen en bak de pannenkoekjes aan een kant tot het deeg is gestold. Leg de pannenkoekjes daarna in een voorverwarmde oven en bak ze op 200 graden in 10 minuten gaar. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

Meer over