Blauwe bes blijkt populair tussendoortje in Duitsland

CARLIJNE VOS

Wat? Blauwe bes

Waarnaartoe? Duitsland en Groot-Brittannië

Duitsers zijn dol op Nederlandse blauwe bessen. Is hier sprake van een groeimarkt?

Inderdaad, het areaal geteelde blauwe bessen is de afgelopen jaren verdubbeld tot 585 hectare. De export groeit navenant. Vorig jaar ging 1,3 miljoen kilo van de Nederlandse teelt aan blauwe bessen op transport naar het buitenland, vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië. Een dubbele hoeveelheid (3,4 miljoen kilo) wordt bovendien vanuit landen als Spanje nog eens doorverhandeld via Nederland.

Vanwaar die buitenlandse interesse in blauwe bessen?

Volgens het Productschap Tuinbouw, die de cijfers bekendmaakte, is de vrucht een geliefd tussendoortje voor jong en oud. Maar het typische zomerfruit, dat nu het jaar rond verkrijgbaar is, belandt natuurlijk vooral in de welbekende fruitsalade.

Dit overigens vooral ten koste van oer-Hollandse vruchten als bramen en frambozen, zo blijkt tevens uit de cijfers. Van het zogeheten kleinfruit is de blauwe bes na de aardbei nu het grootste exportproduct. De export van bramen en frambozen verminderde juist sterk in de afgelopen vijf jaar. De bulk van de totale fruitexport, die goed is voor ruim 300 miljoen kilo, bestaat echter uit appels en peren.

Hoe zit het met de rest van de agrarische sector?

De Nederlandse agrarische export groeide vorig jaar met 4,5 procent tot 75,4 miljard euro. 80 procent daarvan blijft binnen de Europese Unie. Duitsland is met 19,4 miljard euro de belangrijkste afnemer. Voor vlees, zuivel, eieren, sierteelt, groente en fruit bij onze oosterburen is Nederland veruit de belangrijkste leverancier. Overigens importeert Nederland ook voor ongeveer 50 miljard euro aan agrarische producten, dit om ze deels weer door te voeren.

Dat zijn flinke bedragen. Hoe verhouden die zich wereldwijd?

Wereldwijd bedraagt de markt voor agrarische producten ruim 1.400 miljard dollar. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste agrarische exporteur ter wereld. Maar omdat Nederland ook fors importeert, is het niet de grootste netto-exporteur. Landen die meer exporteren dan importeren zijn Brazilië, Thailand en Argentinië.

Hoe belangrijk is de agrarische sector voor Nederland?

Het is nog steeds een van de belangrijkste pijlers onder de economie. De agrarische sector is goed voor 20 procent van de Nederlandse export en draagt voor 2,7 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp). Het blauwe besje levert hieraan een zeer bescheiden bijdrage.

undefined

Meer over