Blanco zet zich af tegen concurrentie

MARK MISÉRUS

Een nieuwe sponsor bleek in twee maanden tijd onvindbaar voor de langstlopende Nederlandse wielerploeg. Maar ook met een naamloos shirt en een ongewisse toekomst durfde het Blanco Pro Cycling Team zichzelf met ronkende teksten te lanceren.

Zinsnedes als 'eerlijk en vertrouwenswaardig' trokken de aandacht. 'Een erfenis nalaten', stond geschreven boven een foto van de meest prominente renners, Robert Gesink, Bauke Mollema en Lars Boom. De breuk met het verleden was onmogelijk te missen op Fuerteventura, waar de ploeg zich tijdens een trainingsstage presenteerde.

Verdwenen zijn de onder de Rabobank-vlag geuite doelstellingen die even veel als weinig betekenden. Motto's als 'Tijd voor talent' en 'Van verbazing naar verwachting' bleken aan het eind van het seizoen een lege huls, omdat prestaties niet op bestelling konden worden geleverd.

Toch is het krasse taal, waarmee de ploeg zich al dan niet onbedoeld afzet tegen de concurrentie. Niet voor niets merkte kopman Gesink op dat slechts vier ploegen klappen hebben opgelopen door het rapport van de Amerikaanse antidopingautoriteit dat Armstrong van zijn sokkel liet tuimelen.

De veertien andere teams deden of hun neus bloedde. Ploegen als Astana en Katoesja stelden doodleuk een manager aan met een kwalijke reputatie, bij Lampre stond de deur wagenwijd open voor Filippo Pozzato, hoewel hij samenwerkte met de wegens dopingpraktijken bestrafte arts Ferrari.

Daarbij ligt de wieleroverheid UCI onder vuur en is van enkele sluimerende dopingonderzoeken nog niet te zeggen welke renners en ploegen daarvan schade zullen ondervinden. Maar een beter milieu begin je niet door alleen naar anderen te wijzen, stelde Stef Clement namens 'Team Blanco'.

Zijn ploeg kan zich ook twee maanden later niet verzoenen met de beweegredenen van de bank, die op 19 oktober aankondigde de sponsoring stop te zetten. De frustratie heeft zich gekanaliseerd in een collectieve felheid die ook mag worden uitgesproken. Blanco Pro Cycling is oogt daarmee rauwer, toegankelijker en ongecompliceerder dan zijn voorganger. Misschien was het imago van sportploeg Rabobank wel te zakelijk geworden, erkende de nieuwe teamdirecteur, Richard Plugge.

De woede over de handelwijze van andere teams en de UCI was tastbaar. De veronderstelde ongelijkheid verleidde Gesink zelfs tot een zeldzame belofte. Hij heeft niets te verbergen, dus mag eenieder hem volgend jaar op zijn vingers komen kijken. Krachtiger had hij zich nog niet uitgedrukt in zes jaar bij de profs.

Op de ploegpresentatie haalde hij stevig uit naar gedopeerde renners die hem in zijn erelijst en zijn portemonnee hebben getroffen. Valverde, Rebellin, Mosquera en Ricco noemde hij bij name, maar de Blanco-kopman kon nog wel even doorgaan.

Bij een andere Nederlandse ploeg, Argos-Shimano, zijn renners als Marcel Kittel en Koen de Kort de voorzichtigheid ook al voorbij in het attaqueren van anderen.

Populairder zullen ze zich er niet mee maken in een peloton waarvan onduidelijk is hoezeer het zijn leven heeft gebeterd. Maar de tijd is er volgens Gesink rijp voor om vaker stelling te nemen als het om doping gaat. Wie de sport bedrijft zoals hij geacht wordt te doen, hoeft zich nergens voor te schamen, is zijn betoog.

Meer dan ooit tevoren bij Rabobank viel op Fuerteventura de term 'clean'. De tijd zal uitwijzen of Blanco recht van spreken heeft. Uitschieters noch verbazingwekkende prestaties vielen er de laatste jaren te noteren. Er mag een rechtstreeks gevolg in worden gezien van de interne schoonmaak die werd doorgevoerd en onder meer Denis Mentsjov zijn plek kostte.

Het nog altijd niet beslechte geschil met Michael Rasmussen neemt in dat opzicht steeds onwerkelijker vormen aan. De Deen vecht slechts tegen personen die allang zijn vertrokken bij de ploeg. Dinsdag zal hij voor het gerechtshof in Arnhem zijn eigen getuigen presenteren in de zoveelste ronde van het koningsdrama.

Toch heeft de Blanco-ploeg het controversiële tijdperk van zijn voorganger niet achter zich gelaten. Van Carlos Barredo, op non-actief gezet wegens schommelende bloedwaarden, kon Rabobank het contract probleemloos laten aflopen. Luis León Sanchez bleef echter welkom, hoewel hij verdacht wordt van samenwerking met de van dopingpraktijken verdachte artsen Ferrari en Fuentes.

Mogelijk overleeft hij het Italiaanse onderzoek én de Spaanse rechtszaak waarin beide figuren centraal staan. Zo niet, dan ontdoet hij de zelfverklaarde witte raaf die Blanco heet in een ruk van zijn verentooi.

undefined

Meer over