'Blanco stembiljetten gevonden in Irak'

Iraakse veiligheidsfunctionarissen hebben in een vrachtauto honderdduizenden blanco stembiljetten gevonden van het soort dat donderdag wordt gebruikt tijdens de parlementsverkiezingen. De Iraakse regering spreekt de berichten tegen...

Volgens de zegslieden was de auto, die dinsdag werd onderschept, voorzien van Iraanse nummerborden. De stembiljetten waren niet geprint door de Iraakse verkiezingscommissie, de enige instantie die bevoegd is materiaal voor de verkiezingen te leveren.

‘De biljetten waren waarschijnlijk bedoeld om donderdag in de stembussen te deponeren’, aldus een van de zegslieden. De autoriteiten zijn op zoek naar nog drie vrachtauto's.

Het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken heeft woensdag ontkend dat er aan de grens met Iran een tankwagen met duizenden blanco stembiljetten in beslag is genomen.

'Dit bericht is onjuist en bedoeld om het verkiezingsproces te beïnvloeden', aldus het ministerie in een verklaring. Eerder woensdag zei een Iraakse inlichtingenfunctionaris dat in de grensplaats Badra een uit Iran afkomstige tankwagen vol blanco stembiljetten was geconfisqueerd en dat ook werd geprobeerd twee andere vrachtwagens te achterhalen, die eerder vanuit Iran naar Irak zouden zijn gekomen.

In Irak worden donderdag parlementsverkiezingen gehouden. Dinsdag werd in Ramadi een soennitische parlementskandidaat doodgeschoten toen hij benzine stond te tanken. Een vooraanstaande shi'itische politicus, Jalaj Eddin al-Sagheer, ontkwam dinsdag in Latifiyah aan een bomaanslag.

De kiescommissie heeft woensdag bekendgemaakt dat in totaal 7655 mensen zich kandidaat hebben gesteld in de achttien provincies. Het gaat in totaal om 275 parlementszetels. Ze vertegenwoordigen in totaal 307 partijen of onafhankelijke kandidaten. De meeste kandidaten staan in Bagdad geregistreerd, waar 2161 mensen een gooi doen naar een van de 59 daar beschikbare zetels.

In totaal zien 120.000 onafhankelijke waarnemers, onder wie 800 buitenlanders, toe op een eerlijk verloop. In totaal kunnen ruim vijftien miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrengen in een van de in totaal 33.000 stemlokalen. Irakezen in het buitenland kunnen van dinsdag tot donderdag stemmen.

Meer over