Blamage blijft Ajax net bespaard

AMSTERDAM - Ajax 1

Volendam 1

4-2 na verlenging

Gerrie Mühren overleden, Arend van der Wel overleden, Tante Sien overleden, een pak slaag in Camp Nou, opgerold in Eindhoven, reispartner Oad failliet. Nee, vrolijke tijden zijn het niet voor Ajax. En dan ontsnapte de ploeg gisteren, in het bekerduel tegen FC Volendam, ook nog maar eens ternauwernood aan een blamage. Pas in de verlenging wist Ajax afstand te nemen van de eerstedivisieclub: 4-2.

Uitgerekend Robert Mühren, neef van de vorige week overleden oud-Ajacied Gerrie Mühren, tekende voor de twee Volendamse treffers. Vooraf had de middenvelder aangekondigd dat hij, als het zo uitkwam, een balletje zou hooghouden als eerbetoon voor zijn oom. Maar een doelpunt was ook goed.

Het werd dus dat laatste, in tweevoud. En dan scoorde hij zijn eerste treffer (1-1) ook nog eens in minuut 67, de leeftijd waarop zijn oom was overleden. Hij leek het zelf amper te kunnen geloven. Mühren schoot in de tweede helft een voorzet van Brandley Kuwas binnen. Later, in de eerste helft van de verlenging, verschalkte hij Jasper Cillessen met een schot (1-2), waarna een sensatie in de lucht hing. Het was te danken aan Lasse Schöne, Danny Hoessen en opnieuw Schöne dat de avond voor Ajax niet op een fiasco uitliep.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor Mühren gehouden. Op het grote tv-scherm kwam uiteraard het beroemde moment voorbij waarbij hij in de halve finale van de Europa Cup 1 tegen Real Madrid de bal doodleuk een paar keer van voet naar voet laat gaan. Die actie werd later het symbool van de suprematie van de Amsterdammers in Europa.

Heden ten dage bevindt de club zich midden in een sportieve dip en, in een breder verband, in een revolutie, waarvan de uitkomst nog ongewis is. Nu het geen uitgemaakte zaak is dat Ajax voor de vierde achtereenvolgende keer kampioen wordt, komen er vragen. Waarom niet adequaat ingekocht toen Toby Alderweireld en Christian Eriksen vertrokken? Waarom twee gelijkwaardige keepers in de selectie, die elkaar gevangen houden in een moordende concurrentiestrijd?

Tegen Volendam zat Kenneth Vermeer op de bank, maar dat was vooraf afgesproken. De kans is niettemin groot dat hij daar ook zaterdag tegen Go Ahead Eagles, en volgende week tegen AC Milan, weer zit. Cillessen rondde het examen in de Arena met een voldoende af, maar meer dan een zesje was het ook niet. Hij is nu niet meer de achtervolger, maar de prooi.

Het zijn, kortom, zware tijden voor Ajax, in allerlei opzichten. Naast Mühren overleed deze week ook Tante Sien. Zij was tussen 1975 en 1994 beheerder van het spelershome in De Meer en werd de moeder van Ajax genoemd. Voedselpakketten voor vrijgezellen spelers bestonden niet. Ze aten kip, bami of een broodje bal bij Tante Sien. Met een flinke klodder mayonaise en satésaus. Ongezond? Sien vond van niet. 'Er is nog nooit een speler geweest die met buikloop moest uitvallen.'

Er was gisteren geen minuut stilte voor haar.

undefined

Meer over