Blair zegt het eens te zijn met legerchef

Premier Blair heeft vrijdag gezegd het volledig eens te zijn met ‘elk woord’ van de chefstaf van het Britse leger die in een interview met de krant Daily Mail pleitte voor het zo snel mogelijk terugtrekken van de troepen uit Irak....

Van onze correspondent Peter de Waard

‘De generaal zegt hetzelfde wat wij allemaal zeggen’, aldus Blair in het Schotse St. Andrews waar een nieuwe doorbraak in het stagnerende Noord-Ierse vredesproces werd gepresenteerd.

In het interview zei generaal Sir Richard Dannatt ondermeer dat de aanwezigheid van de troepen in Irak niet alleen daar de veiligheidsproblemen verergert maar ook in Afghanistan en in eigen land. Verder noemde hij de planning van de oorlog tegen Irak in 2003 armzalig en optimistisch.

Dannatt zei dat het ideaal van een westerse democratie in Irak ‘naïef’ is. De generaal deed er vrijdag nog een schepje bovenop. Hij betoogde dat een langdurig verblijf in Irak het voortbestaan van het Britse leger ‘over een periode van vijf tot tien jaar in gevaar brengt’.

Blair wilde niet ingaan op de citaten uit het interview. Wel zei de premier dat hij het eens was met alle toelichtingen die Dannatt gisteren gaf op radio en televisie.

Blair bereikte samen met de Ierse premier Bertie Ahern een nieuw principe-akkoord over het herstel van het zelfbestuur in Noord-Ierland op 26 maart volgend jaar. De unionisten van dominee Ian Paisley en de republikeinen van Gerry Adams krijgen tot 10 november de tijd om in te stemmen met het plan. Heikel punt is ondermeer dat Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, akkoord moet gaan met het politie- en rechtssysteem.

Meer over