Blair vervangt kabinet na debacle lokale verkiezingen

Tony Blair heeft vrijdag een ware slachting in zijn kabinet aangericht als reactie op Labours verkiezingsdebacle van donderdag. Op liefst veertien kabinetsposten werden nieuwe bewindslieden benoemd, amper een jaar nadat deze regering was geïnstalleerd....

Van onze correspondent Peter de Waard

Belangrijkste slachtoffers waren de ministers Charles Clarke van Binnenlandse Zaken en Jack Straw van Buitenlandse Zaken.

De Labourregering, die de afgelopen weken in opspraak raakte door corruptie- en seksschandalen, is tijdens de lokale verkiezingen zwaar afgestraft. De partij verloor driehonderd bestuurders en kreeg maar 26 procent van de stemmen. Hiermee werd Labour de derde partij van het land, nog achter de Liberaal-Democraten.

De Tories van de nieuwe jonge leider David Cameron waren de grote winnaars. Zij behaalden 40 procent. Een triomfantelijke Cameron zei dat ministeriële herschikkingen niet meer afdoende zijn, maar dat totale vervanging van de regering nu noodzakelijk is.

Met zijn radicaalste kabinetswijziging sinds zijn aantreden in 1997 trachtte Blair vrijdag een nieuw elan voor Labour te creëren. Clarke, Straw en minister Ruth Kelly van Onderwijs werden tot de belangrijkste zondebokken van de verkiezingsnederlaag gebombardeerd. Blair staat nu echter onder grote druk een datum voor zijn aftreden te noemen. Zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown noemde de uitslag een ‘waarschuwingsschot’ en zei dat de partij zich moet ‘vernieuwen zoals ze dat in 1997 heeft gedaan’.

De Tories wonnen tijdens de lokale verkiezingen fors terrein in traditionele Labourwijken in Londen, maar in industriesteden als Manchester en Liverpool kregen ze nog weinig voet aan de grond. Cameron zei dat er zeker geen reden is voor tevredenheid, maar dat de partij op de goede weg is. Het resultaat is voor de Tories het beste sinds 1992. Cameron heeft de partij sinds zijn aantreden in december meer naar het centrum gebracht.

Meer over