Blair opnieuw onder druk om op te stappen

Premier Tony Blair is onder hernieuwde druk komen te staan een datum voor zijn terugtreden te noemen na desastreuze resultaten voor Labour bij tussentijdse verkiezingen voor twee vacante Lagerhuiszetels....

Van onze correspondent Peter de Waard

Partijvoorzitter Hazel Blears erkende dat er vraagtekens zijn over Blairs leiderschap, maar zei dat Blairs critici niet de ‘mythische datum van de machtsoverdracht zal worden gegeven’.

Donderdag vonden in twee districten verkiezingen plaats. In een district in Wales won een onafhankelijke kandidaat de strijd, in een wijk in zuid-Londen werd een Tory tot nieuw Lagerhuislid verkozen terwijl de Labourkandidaat daar op de vierde plaats eindigde.

Volgens opiniepeilingen liggen de Conservatieven nu ruim voor op Labour. Uit een vrijdag gepubliceerde enquête blijkt dat Tory-voorman David Cameron nu de populairste Britse politicus is.

Het is voor het eerst sinds zijn aantreden als Labourleider in 1994 dat Blair niet lager de populairste politicus van het land is.

‘De regering zit in grote problemen. Ze kan eigenlijk niets goed meer doen’, zegt David Denver, professor politicologie aan Lancaster University.

Binnen Labour is het deze week ook intern opnieuw gaan rommelen. De onlangs ontslagen minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke plaatste maandag niet alleen een aanval op zijn opvolger John Reid, maar trok ook openlijk de autoriteit van Tony Blair in twijfel. De kritiek is hard aangekomen, niet alleen vanwege de timing – vlak voor twee tussentijdse verkiezingen – maar ook vanwege het feit dat de aanval dit keer afkomstig was van een van de mede-architecten van New Labour. Tot nu toe was de kritiek op de premier vooral gekomen vanaf de linkervleugel.

Ex-minister Michael Meacher zei gisteren dat het nu tijd is voor de partij ‘om van koers te veranderen’. Minister van Onderwijs Alan Johnson, die zich al kandidaat heeft gesteld voor de functie van vice-premier onder Blairs gedoodverfde opvolger Gordon Brown, waarschuwde voor een zwaai naar links. ‘Dat zouden we in de kaart spelen van de Conservatieven. David Cameron is bezig Tony Blair te imiteren. Hij weet dat hij alleen de verkiezingen kan winnen als hij het centrum van het electoraat weet aan te spreken. We hebben nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven en een nieuwe regering nodig, maar we moeten voortbouwen op wat we hebben bereikt.’

Meer over