Blair nodigt Noord-Ieren uit voor 'indirect' gesprek

Om een einde te maken aan de crisis in Noord-Ierland rond een omstreden mars van Oranjemannen bij Drumcree, heeft de Britse premier Tony Blair vertegenwoordigers van beide partijen in het conflict uitgenodigd voor 'indirect' overleg....

Reuters, AP

LONDEN

De Oranje Orde en de katholieke bewoners van Garvaghy Road werd gisteravond gevraagd een delegatie van elk vier personen samen te stellen. Als de partijen akkoord gaan is het de bedoeling dat er zaterdagmorgen vanaf negen uur wordt onderhandeld.

'Het doel van de besprekingen is om te onderzoeken of er een verzoening mogelijk is tussen beide partijen, zowel voor dit jaar als voor komende jaren', aldus een brief van Jonathan Powel, een vooraanstaande medewerker van de Britse premier. Blair kreeg steun voor zijn initiatief van de Ierse premier Ahern. 'Het handhaven van de vrede moet de prioriteit van iedereen zijn.'

Vrijdag werden er opnieuw Britse militairen naar Noord-Ierland overgevlogen, nadat 's nachts vijf politiemannen gewond waren geraakt bij botsingen met protestantse demonstranten bij Drumcree. Daar hebben zich inmiddels twintigduizend Oranjemannen verzameld. Sinds zaterdag zijn er 550 aanslagen op de politie gepleegd, waaronder 15 schietpartijen en 33 bomaanslagen.

In Londen zijn vrijdagavond drie Ierse studenten gearresteerd die in het bezit waren van explosieven die zij 'binnen minuten' wilden gebruiken. De arrestaties werden verricht aan de hand van informatie die de Ierse politie vond in een woning in Dundalk.

Meer over