Blair na nederlaag bij lokale verkiezingen onder druk

Premier Tony Blairs Labour dreigt op een forse nederlaag af te stevenen tijdens de gisteren gehouden lokale verkiezingen in Groot-Brittannië....

Van onze correspondent Peter de Waard

De verkiezingen waren ook een test voor de nieuwe Tory-leider David Cameron en de nieuwe leider van de Liberaal-Democraten Menzies Campbell. Vooral de laatste partij deed het goed, maar gevreesd wordt dat de rechts-extremistische British National Party (BNP) het meest van het toenemende politiek cynisme in het land zal profiteren.

De stembussen sloten gisteravond om 22.00 uur Nederlandse tijd en de eerste echte resultaten werden na middernacht verwacht. De opkomst leek mee te vallen, mogelijk als gevolg van het zomerse weer.

In totaal vonden in 176 gemeenten en alle wijken van Londen verkiezingen plaats voor een nieuw bestuur. Daarbij stonden 4300 zetels op het spel. Een verlies van 250 zetels wordt voor Labour desastreus geacht, omdat de partij het bij de lokale verkiezingen van 2002 ook al slecht had gedaan.

Labour kreeg van de kiezers donderdag de rekening gepresenteerd voor seks- en corruptieschandalen die een reeks van ministers in opspraak heeft gebracht. Blair zelf werd enkele weken geleden beschuldigd aristocratische titels en Hogerhuiszetels te hebben verkocht aan zakenvrienden die geld hadden geleend voor de verkiezingscampagne van vorig jaar.

Ook zijn vice-premier John Prescott heeft veel van zijn autoriteit verloren als gevolg van een affaire met een 24 jaar jongere secretaresse. Het zwaarst onder vuur ligt minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de vrijlating van duizend buitenlandse criminelen zonder dat een uitzettingsprocedure is overwogen.

Vermoedelijk zal Blair vandaag een herschikking van zijn kabinet bekendmaken. Hij zal door zijn eigen partij ook verder onder druk worden gezet de exacte datum bekend te maken wanneer hij zal plaatsmaken voor Gordon Brown.

Meer over