'Blair knevelt kritische wetenschappelijk adviseur'

Premier Blair heeft zijn belangrijkste wetenschappelijk adviseur David King opgedragen zich in de media niet langer kritisch uit te laten over het milieubeleid van de Amerikaanse president Bush....

Volgens The Independent van maandag heeft Downing Street de adviseur bevolen geen interviews te geven aan Amerikaanse of Britse media. Mocht hij toch vragen van journalisten krijgen, dan mag hij alleen door de Britse regering vastgestelde antwoorden geven.

King schreef in januari in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science dat de Amerikanen de gevaren van de klimaatveranderingen onderschatten. Hij stelde dat de opwarming van de aarde een grotere bedreiging voor de veiligheid vormt dan het internationaal terrorisme. Een soortgelijke conclusie trok eerder overigens ook een belangrijke commissie van het Amerikaanse ministerie van Defensie in een uitgelekt intern memo.

Blair ligt in eigen land onder vuur wegens onder meer zijn Irak-beleid en zijn pro-Amerikaanse koers. Volgens Britse media was de premier dan ook onaangenaam verrast door het commentaar van zijn wetenschappelijk adviseur in Science. Blair liet zijn eerste secretaris Ivan Rogers een missive opstellen waarin King te verstaan kreeg in te binden.

Een Amerikaanse journalist die aanwezig was op een bijeenkomst in Seattle waar King ook was, ontdekte die memo. De journalist heeft gezegd dat hij een floppy disc heeft gevonden in een persruimte in Seattle, waarop de boodschap van Blairs eerste secretaris stond.

Meer over