Blair hielp ingenieur Saif met proefschrift

Tony Blair heeft Saif Kadhafi geholpen bij het voltooien van zijn proefschrift aan de London School of Economics (LSE). De voormalige premier, zo blijkt uit Libische documenten die in het bezit zijn gekomen van The Sunday Times, heeft enkele voorbeelden van 'de samenwerking tussen regeringen, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven' aan zijn vriend 'ingenieur Saif' gegeven.

Blair refereerde onder meer aan de 'Make Poverty History'-campagne waaraan uiteenlopende opinieleiders als Bono en Benedict meewerkten. Tevens gaf hij suggesties om corruptie in oliestaten te voorkomen.

Saif was in 2002 bij de LSE terechtgekomen. Hij werd er welkom geheten door Anthony Giddens, de architect van de Derde Weg die zich in The Guardian lovend had uitgelaten over Kadhafi's 'populaire' regime. Kadhafi jr. ging werken aan zijn dissertatie The Role of Civil Society in the Democratisation of Global Governance Institutions. Deze proeve baseerde hij op veertig interviews die waren aangeleverd door de Monitor Group, een Amerikaans adviesbureau dat onder meer pr-werk verrichtte voor Libië. Voor deze organisatie werkten enkele oude bekenden van Saif: de voormalige MI6-baas Richard Dearlove en diens hoofd Arabische zaken, Mark Allen.

Hoewel de dissertatie grotendeels uit plagiaat bestond, ontving Saif een goede beoordeling van de LSE-econoom Meghnad Desai, die door Blair een plekje in het Hogerhuis toebedeeld had gekregen. Saif was dankzij een gift van 1,6 miljoen euro geliefd bij het bestuur van de universiteit. Hij mocht zelfs de jaarlijkse Ralph Miliband Memorial Lecture houden.

Later zou Saif Kadhafi ook goed bevriend raken met Peter Mandelson, de architect van New Labour.

undefined

Meer over