Blair en Adams voeren historisch gesprek in Belfast

Tony Blair heeft maandag, als eerste Britse premier sinds 1921, een ontmoeting gehad met een politieke bondgenoot van de IRA....

Reuters, AP, AFP

BELFAST

'Ik heb Gerry Adams net zo behandeld als ieder ander mens', zei Blair, die met zijn gebaar naar de katholieke minderheid de woede van de loyalisten over zich afriep. Protestantse betogers maakten de premier na de historische handdruk uit voor 'verrader' en schreeuwden 'je handen zijn met bloed besmeurd'.

De volkswoede kwam tot uitbarsting toen Blair een winkelcentrum in het protestantse district rond Newtonards Road binnenliep. Lijfwachten duwden Blair, die zich zichtbaar ongemakkelijk voelde, een bankgebouw in omdat de meute van naar schatting honderd man angstig opdringerig werd.

Blair had gisteren in Stormont Castle, het Britse regeringscentrum bij Belfast, gesprekken met nog zeven andere partijleiders die zijn betrokken bij de onderhandelingen over de Noord-Ierse toekomst. Camera's werden geweerd uit Stormont, waar Blair ook de voorzitter van het vredesoverleg zag, de Amerikaanse senator George Mitchell.

Volgens Britse functionarissen trok de premier een kwartier uit voor de Sinn Fein-delegatie onder Gerry Adams. Als we de kans (op vrede) nu niet grijpen, kunnen we er 'voor de rest van ons leven' op wachten, zou Blair tegen Adams hebben gezegd. De premier zou gesterkt zijn door de teneur van de gesprekken.

Gerry Adams bagatelliseerde het belang van de handdruk. 'Ik heb vele mensen de hand geschud.' De Noord-Ierse politicus zei dat Blair ingespannen had geluisterd naar de eis van Sinn Fein inzake de beëindiging van het Britse bestuur over Noord-Ierland. 'Wij blijven streven naar de vereniging van Ierland, en wij willen dat Blair de premier is die dat bewerkstelligt en, zoals ik hem heb gezegd, dat hij de laatste Britse premier is die jurisdictie heeft in Ierland', zo zei Adams.

De Britse regering noodde Sinn Fein aan de onderhandelingstafel nadat de IRA in juli een (nieuw) staakt-het-vuren had afgekondigd. De leider van de grootste protestantse partij, David Trimble van de Ulster Unionisten, zei gisteren dat Blair hem had verzekerd dat een mogelijk akkoord over Noord-Ierland aan een referendum zal worden onderworpen. Protestanten vormen de meerderheid in de provincie. Woordvoerder Maginnis had Adams eerder op de dag een 'ouderwetse terrorist' genoemd.

Meer over