Blaffende honden Kremlin bijten niet

Clinton, Cardoso, Kosovo, de Crisis en het Kremlin. De buitenlandse weekbladen zijn eensgezind in hun onderwerpkeuze, maar verschillen van mening over de vraag wat het verhaal van de week is....

Voor Der Spiegel en The Economist is de economische crisis nog steeds het belangrijkste nieuws. Newsweek waarschuwt op de voorpagina voor de terugkeer van de communisten in Moskou en Time kan maar geen genoeg krijgen van de affaire-Lewinsky.

Het is opmerkelijk dat geen enkel weekblad de dreigende interventie van de NAVO in Kosovo en Servië als coverstory heeft.

Time schetst wel het dilemma waar de NAVO voor staat: als de VS en hun bondgenoten geweld tegen Milosevic gebruiken, lopen ze het risico de betrekkingen met Rusland te beschadigen. Maar als de geallieerden Milosevic met rust laten, ondermijnen ze de geloofwaardigheid van de NAVO en zetten ze de toekomst van de Contactgroep op het spel.

Milosevic en zijn bondgenoten doen er alles aan het Westen bang te maken. Vojislav Seselj, de extremistische vice-premier van Servië, heeft al gewaarschuwd dat NAVO-militairen die het lef hebben zich in het Kosovo-conflict te mengen 'alleen in doodskisten' naar huis zullen kunnen terugkeren.

Volgens Time is dat geen loos dreigement. Als de Tomahawk-kruisraketten hun werk hebben gedaan en Milosevic voet bij stuk houdt, moeten NAVO-gevechtsvliegtuigen het mobiele luchtdoelgeschut van de Serviërs uitschakelen. En dan zullen de F-16's te maken krijgen met de vernieuwde SAM-6-raketten, een heel arsenaal hittezoekende raketten die vanaf de schouder kunnen worden gelanceerd en mogelijk ook met de zeer geavanceerde

S-300PMU1-luchtdoelraketten, waarover Milosevic sinds kort zou beschikken.

Als de NAVO overgaat tot ingrijpen, wordt het een hachelijke onderneming met onvoorspelbare gevolgen. Volgens Time is er eigenlijk maar één land dat er voordeel bij heeft: Rusland. De crisis in Kosovo zou voor de regering-Jeltsin een uitgelezen kans zijn om de aandacht af te leiden van de economische crisis en politieke chaos.

The Economist gaat dieper in op de geopolitieke gevolgen van een eventueel NAVO-ingrijpen. De Tweede Koude Oorlog waarvoor haviken in Moskou waarschuwen zal volgens het Britse blad niet uitbreken. Het Westen vertrouwt erop dat de blaffende honden van het Kremlin niet in staat zijn tot bijten. Maar The Economist vindt dat Jeltsins dreigement dat 'luchtaanvallen zeer ongunstig zijn voor de wereldvrede' wel serieus moet worden genomen. Rusland zou alle voorzichtige toenaderingspogingen tot de NAVO kunnen afblazen, de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting kunnen gaan saboteren, de smeulende spanningen tussen Turkije en Syrië oppoken en verdeeldheid binnen Europa kunnen zaaien.

Newsweek schetst een ontluisterend beeld van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK en de politieke leiding van de Kosovaren. Het enige wat de NAVO voor ogen staat is het vertrek van alle Servische militairen uit Kosovo, zodat de naar schatting 350 duizend ontheemden geholpen kunnen worden en niet omkomen van de honger en kou. De NAVO-interventie heeft geenszins tot doel het UCK aan de macht te helpen.

Hoewel Milosevic een zeer lastige gesprekspartner is, heeft Holbrooke de laatste weken ervaren dat onderhandelen met het UCK nog moeilijker is. 'Er is geen coherente Albanese leiding', verzucht een Amerikaanse diplomaat.

De 'president' van Kosovo, Ibrahim Rugova, lijkt bereid tot compromissen maar heeft weinig tot geen greep op het UCK en de Strijdkrachten van de Republiek Kosovo, een andere verzetsgroep die is opgericht door Rugova's minister van Defensie Krasniqi. UCK-huurmoordenaars schoten 'de verrader en lafaard' Krasniqi vorige maand in Tirana dood.

Het UCK blijft halsstarrig bij zijn eisen: volledige onafhankelijkheid en toetreding tot een 'Groot Albanië', de samensmelting van Albanië, Kosovo en de Albanese delen van Macedonië en Montenegro. Het Westen is daar mordicus tegen omdat inwilliging van de UCK-eis vrijwel zeker tot oorlog in de gehele Balkan leidt.

Art van Iperen

Meer over