Black Out, Platoon, Fish Tank

Elke dag tipt de Volkskrant de beste filmtips op televisie.

Bart Koetsenruijter
null Beeld Orion Pictures via Everett Colle
Beeld Orion Pictures via Everett Colle

Black out (Arne Toonen, 2012)
Zaterdag, NPO 3, 20.00 uur

Redelijk vermakelijke actiekomedie, gemaakt als Telefilm, waarin de cast goedmaakt wat het scenario al te flauw voorbereidt. Op de ochtend na zijn vrijgezellenavond wordt, vlak voor zijn trouwerij dus, hoofdpersoon Jos (Raymond Thiry) wakker gebeld door zijn vrouw, die hij ondanks een houten kop met een glimlach te woord staat. Die verdwijnt snel van zijn gezicht als hij naast zich een pistool voelt, omkijkt en op zijn bed een lijk ziet liggen. Geen flauw idee wat er de vorige avond is gebeurd. Mooie bijrollen van Alex van Warmerdam, Edmond Classen en Renée Fokker.

Platoon(Oliver Stone, 1986)
Zaterdag, Veronica, 22.00 uur

Eerste van drie films die de Amerikaan Oliver Stone maakte over de Vietnamoorlog, met elk een ander perspectief. Platoon is de min of meer autobiografische, snoeiharde getuigenis over excessen tussen de Amerikanen onderling. Charlie Sheen - destijds in de bloei van zijn carrière - speelt de naar Stone zelf gemodelleerde soldaat die in conflict komt met zichzelf en zijn superieuren, onder wie een excellerende Willem Dafoe.

Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

Puntgaaf portret van de 15-jarige Mia (Katie Jarvis), een nukkig meisje met problemen: van school getrapt, ruzie met haar beste vriendin en thuis heerst ook malheur. Ze wil danseres worden en ziet mogelijkheden bij de vriend van haar moeder (Michael Fassbender). De toenadering tussen het meisje en de man, die misschien niet is wie hij beweert te zijn, vormt het hart van de film. Arnold neemt geen moreel standpunt in; ze registreert alleen en laat ruimte voor voorzichtig optimisme. En slaagt er zo in op onverwachte plekken poëzie te vinden: de introvert dansende Mia, voor het raam met uitzicht op sombere flats, is onvergetelijk mooi.

Just the wind (Benedik Fliegauf, 2012)
Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

Een dag in het leven van Rió, een jonge Roma, het volk dat in het hedendaagse Hongarije bedreigd wordt door enge nationalisten - regisseur Fliegauf ontleende zijn verhaal aan de werkelijkheid. De niet-professionele acteurs, allen Roma, vertolken indringend hun bedreigde, uitgeputte en immer angstige personages, door Fliegauf van dichtbij met de schoudercamera gevolgd.

Les amants de Montparnasse (Jacques Becker, 1958)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

Het laatste jaar in het leven van de Italiaanse schilder Modigliani (1884-1920), die op 35-jarige leeftijd in Parijs overleed aan de gevolgen van tb. Regisseur Max Ophüls stierf, 54 jaar oud, tijdens de opnamen, waarna zijn werk werd afgerond door Jacques Becker. In de Franse hoofdstad wordt Modigliani (Gérard Philippe) verliefd op een jonge vrouw van gegoede huize (Anouk Aimée). Vooral gedreven wordt hij evenwel door zelfdestructie. In sfeervol zwart-wit in beeld gebracht, dat wel.

Meer over