Black Eyed Peas ontdoen hiphop van machogedrag

The Black Eyed Peas mogen dan onlangs een gouden plaat voor hun meest recente album Elephunk in ontvangst hebben genomen, en met een paar grote hits hebben aangetoond dat hiphop zowel gezellig als succesvol kan zijn: de zelfverklaarde hiphopliefhebber loopt in een grote boog om hen heen....

Nee, de Black Eyed Peas die deugen niet, want ze komen niet van de straat en zijn veel te populair bij vooral heel jonge jongeren, en wat weten die er nou van? Niks misschien, maar ze weten wel een feestje neer te zetten, zoals vrijdag bleek in een uitverkocht Paradiso. De rapgroep uit Los Angeles mag dan de een gebrek aan street credibility hebben, ze weten wel hoe ze een show moeten neerzetten voor een publiek dat vooral komt om zich te vermaken met opgewekte vrolijke zwarte dansmuziek.

In Paradiso viel ook goed op hoe slim de verleidingskunstjes van de drie rappers en zangeres Fergie in elkaar zaten. Niks geen stoer machogedrag, of het veinzen van boosheid. In alle nummers benadrukten de Black Eyed Peas juist hun rol als missionarissen van de feel good hiphop.

Dat lijkt een paradox, want hiphop hoort niet vrolijk te zijn, maar hoe je hun makkelijk verteerbare brouwsel van funk en rap ook wilt noemen, feestelijk was het in elk geval wel in Paradiso. En dan kun je nog zoveel kritiek hebben op hun aanpak. Bijvoorbeeld op het gegeven dat de Peas alle scherpe randjes van hiphop schaven, waardoor er er een zeer veilig consumeerbare substantie overblijft, die in de verte herinnert aan rap maar daar eigenlijk een verre afgeleide van is. Bovendien is Where Is The Love natuurlijk een veel te klef kinderachtig nummer. Allemaal waar maar je moet van steen zijn wil je uiteindelijk niet bezwijken voor de opgewekte muziek, die voortdurend onderhoudend en meestal dansbaar was.

Vergeet je even dat de roots van de Black Eyed Peas in de hiphop liggen en beschouw je hen als een feestband voor alle leeftijden en gezindten dan kun je niet anders dan concluderen dat ze verdomd goed hun vak verstaan. En voor kenners is het misschien een vorm van verraad aan de traditie maar voor niet-ingewijden boden de hiphop-verbasteringen van de Black Eyed Peas juist de ideale gelegenheid kennis te nemen van het meer onderhoudende aspect van de rijke hiphop-cultuur.

Meer over