Blaasdak siert Turijns ereschavot!

Al worden de Winterspelen nog zo'n daverend fiasco, één slag heeft Nederland inmiddels gewonnen. Het dak van het medaillepodium op de Piazza Castello van Turijn is vervaardigd door een oer-Hollands bedrijf....

De olympische organisatie kwam uit bij Poly-Ned, omdat de firma uitSteenwijk als enige een oplossing wist om de koepel van het ereschavotbestand te maken tegen mogelijke sneeuwval. De beleidsbepalers in Turijnwaren ten einde raad en speelden zelfs met de gedachte een bolvormig dakte laten ontwerpen.

'Toen ze dat zeiden, dacht ik: dit gaat niet goed. Ik ben meteen hetvliegtuig ingestapt', zegt Simon Visser van Poly-Ned, dat vermaard is omzijn blaashallen - sporthallen die door luchtdruk worden opgeblazen.

Poly-Ned stelde voor een zogeheten blaasdak te gebruiken. Door tussende witte boven- en de zwarte onderlaag warme lucht te blazen, smelt deeventuele sneeuw die op het waterdichte dak valt. 'Een staaltjetextielarchitectuur', aldus Visser.

Goed om te weten is overigens dat het 23 meter hoge dak hetzelfdeontwerp heeft als de koepel die door Poly-Ned werd gemaakt voor hetpopconcert dat Rod Stewart eens in Wembley gaf.

Meer over