Björk krijgt expositie in MoMA New York

JEROEN PEN

AMSTERDAM - De IJslandse artiest Björk krijgt volgend jaar een tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. De expositie is een terugblik op haar solocarrière, die ze in 1993 begon. Naast Björks muzikale output - zeven solo-albums - komen haar uitstapjes in film, beeldende kunst en mode aan bod.

Klaus Biesenbach, hoofdcurator van het Museum of Modern Art New York (MoMA), organiseert de expositie. Het is niet de eerste keer dat hij popmuziek naar het museum haalt. De uit Brooklyn afkomstige band The National speelde er ooit gedurende zes uur onophoudelijk hun liedje Sorrow, de Duitse band Kraftwerk trad in 2012 acht opeenvolgende avonden in het atrium op. Het is wel de eerste keer dat Biesenbach een oeuvre-tentoonstelling van een popmuzikant coördineert voor het MoMA.

Muzikanten die zich tot beeldend kunstenaar ontpoppen, zijn niets nieuws. Van Bob Dylan tot Pete Doherty en van Marylin Manson tot Herman Brood, de scheidslijn tussen de artistieke disciplines wordt regelmatig overschreden.

Het Victoria and Albert Museum in Londen hield eerder tentoonstellingen over The Supremes, Annie Lennox, Kylie Minogue en David Bowie. Bij laatstgenoemde, die vanaf 15 december aanstaande drie maanden is te zien in het Groninger Museum, komen verscheidene vakgebieden aan bod. Films, foto's, kostuums en voorwerpen zijn aanwezig.

Wel is Björks experimenteerdrift opmerkelijk. Op Post - het uit 1993 stammende startpunt van haar solocarrière - was een op dat moment ongekende mengelmoes van trip-hop, jazz en techno te horen. In videoclips viel ze op door haar kleurrijke en atypische kostuums. Later hield ze zich steeds nadrukkelijker met moderne kunst bezig. In New York zal zelfs installatiekunst te zien zijn. De tentoonstelling loopt van 7 maart tot 7 juni 2015.

undefined

Meer over