Bizarre Super Bowl was verkiezingen all over again, team Trump wint

Het waren de verkiezingen all over again. Zondagavond wonnen de New England Patriots, met Trump-fans op sleutelposities, na een schier onoverbrugbare achterstand de finale van het American Football-kampioenschap van de Atlanta Falcons, de club die door Democraten wordt geleid. Het was een van de bizarste Super Bowl-wedstrijden aller tijden.

Sterspeler van de Patriots, Tom Brady. Beeld reuters
Sterspeler van de Patriots, Tom Brady.Beeld reuters

De Patriots komen uit Boston en zijn, voor een American Football Club, bovenmatig wit. Donald Trump is bevriend met de eigenaar (Robert Kraft), coach (Bill Belichick) en sterspeler (Tom Brady), en neonazi Richard Spencer is fan, zo twitterde hij voorafgaand aan de wedstrijd, omdat de coach en sterspeler achter Trump staan, omdat de club drie witte vleugelspelers heeft, omdat het de witste club van de competitie is en omdat Atlanta zo verschrikkelijk is.

Atlanta is zo'n zwarte en kosmopolitische stad in het zuiden, de geboorteplaats van Martin Luther King en CNN, en daar houden veel Trump-fans niet zo van.

undefined

De wedstrijd ging van start en Atlanta liep uit naar een voorsprong van 28-3. Fivethirtyeight, de beroemde statistische website die ook de verkiezingspeilingen in waarschijnlijkheden vertaalt, gaf de Falcons ergens op tweederde van de wedstrijd een kans van 96 procent op de overwinning. Sportzender ESPN hield het op 86 procent. De meeste kijkers thuis dachten dat de wedstrijd was gespeeld en Arthur Blank, de eigenaar van de Falcons, kwam alvast langs de zijlijn staan op om zich voor te bereiden op het feest.

Zelfs Donald Trump kon het niet meer aanzien en verliet zijn eigen Superbowl-feestje in Mar-a-Lago. Een echte fan, maar niet van verliezers.
Iemand zei wel: pas op, Hillary had ook 86 procent kans om te winnen.

Ineens lukte alles bij de Patriots

En toen veranderde alles (zie het verslag van sportcollega Lennart Bloemhof). Bij Atlanta ging ineens alles fout, bij de Patriots, de minst geliefde club van de hele competitie, lukte ineens alles. Tom Brady werd van loser een held, de stand werd gelijkgetrokken en na verlenging wonnen de Patriots.

Het waren de Russen, zei iemand op Twitter.

Atlanta had meer campagne moeten voeren in Wisconsin, zei een ander.

Ze hebben wel de popular vote gewonnen, zei iemand.

Waar blijft de hertelling?

Ook Donald Trump meldde zich weer. 'Wat een geweldige comeback van de Patriots. Tom Brady, Bob Kraft en Coach B are total winners. Wow!'

'Voor het Witte Ras is het nooit gedaan', twitterde Spencer juichend, bij een foto van de winnende Brady. Spencer was de man die na de triomf van Trump een feestje in Washington organiseerde waarop hij Hail Trump riep en er Hitlergroeten werden gebracht.

Nog een vergelijking met de verkiezingen: van je vrienden moet je het hebben.

Meer over