Bittere kou bereikt Polen en Duitsland

Als gevolg van de bittere kou zijn in Duitsland tot dusverre vier doden gevallen...

In de loop van het weekeinde raakten de temperaturen in grote delen van Duitsland in een vrije val. In Berlijn, waar het zaterdag nog had gedooid, werd een temperatuur van min 20 graden bereikt. Het Duitse koude-record werd gevestigd in het Beierse Funtensee (min 33,8 graden). Op kerstavond 2001 werd op dezelfde plaats min 46 graden gemeten, een koude-record voor Duitsland.

Het winterweer bracht weinig overlast met zich mee. In grote steden zoals Berlijn begaven betrekkelijk weinig mensen zich op straat. Het verkeer ondervond hoegenaamd geen hinder van de arctische weersomstandigheden. Wel kwamen, volgens een politiewoordvoerder, voetgangers en fietsers ten val na in aanraking te zijn gekomen met bevroren sneeuwresten. Daarbij is ‘enig botletsel’ ontstaan.

Omdat de meteorologen de koudegolf vorige week al hadden aangekondigd, konden tijdig maatregelen worden getroffen voor daklozen en andere kwetsbare groepen. Volgens een door de radio geraadpleegde socioloog beschouwen de meeste mensen de kou als een welkom verzetje. ‘In winkels en in de trein is het een dankbaar gespreksonderwerp. Omdat de zon uitbundig schijnt, hebben de mensen het gevoel even van de grijze wintermonotonie te zijn verlost. Op dagen als deze zijn de mensen beslist vriendelijker in de omgang.’

Vanuit Nederlands perspectief is het gebrek aan ijspret echter opvallend. Op de Berlijnse meren zou al geruimte tijd kunnen worden geschaatst. Van die mogelijkheid wordt echter maar mondjesmaat gebruikgemaakt. De ijsvloer op de Grunewaldsee, aan de westrand van de stad, wordt overwegend bevolkt door wandelaars (van wie de meesten worden vergezeld door een hond). Ook de enkele schaatser die zich op het ijs begeeft, beweegt zich voort als een wandelaar.

Elders brengt de kou beduidend meer leed en overlast met zich mee. In Tsjechië zijn tot dusverre veertien mensen doodgevroren (bij temperaturen tot 30 graden onder nul). In Polen stierven alleen het afgelopen weekeinde al 21 mensen. Het totale aantal koude-slachtoffers komt daarmee op 144.

In grote delen van Polen wordt het openbaar vervoer gehinderd door de bevriezing van brandstof, of door het onklaar raken van de elektriciteitsvoorziening. In Tsjechië werd de kerncentrale in Temelin enkele uren stilgelegd vanwege de lage buitentemperatuur. Het winterweer heeft ook Hongarije en Kroatië ernstig ontregeld.

Meer over