Bitter Hollywood

De titel van Kiss Kiss Bang Bang is ontleend aan de vier woorden die volgens de Amerikaanse filmcritica Pauline Kael de essentie vormen van de meeste Hollywoodproducties.

Shane Black schreef geschiedenis als jonge (23 jaar) scenarist van Lethal Weapon (1987), de succesvolle politiefilm met Mel Gibson en Danny Glover waarin actie en humor moeiteloos hand in hand gaan. Zijn regiedebuut uit 2005 is ook gebouwd op die twee pijlers maar is veel meer over de top.

Kruimeldief Lockhart (Robert Downey jr., vanaf vanavond in de bioscopen te zien in de nieuwe Sherlock Holmes-film A Game of Shadows) wordt per ongeluk gecast in een film om de rol van detective te spelen. Ter voorbereiding dient hij enige tijd mee te lopen met een ervaren pro. De lol van Kis Kiss Bang Bang zit vooral in de dik aangezette vertelstijl vol knipogen en verwijzingen. Zelfs houdt de film zo nu en dan letterlijk halt om de vraag te stellen waar het verhaal nu eigenlijk naartoe gaat. Daarbij wordt het bioscooppubliek rechtstreeks aangesproken door hoofdrolspeler Downey jr., de acteur die zijn eigen verleden de film binnensleept. Want tussen de bedrijven door wordt een bitter beeld geschetst van filmstad Los Angeles. En als iemand de schaduwkanten van Hollywood kent, is hij het wel met zijn voortdurende strijd tegen drank en drugs. En over schaduwkanten gaat het vooral in deze afrekening met Hollywood, meer in het bijzonder: met de romantische mythe van Hollywood.

Kiss Kiss Bang Bang (Shane Black, 2005)

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Confessions of a Shopaholic

(P.J. Hogan, 2009) Na het onverwachte en grote succes van het verrassend leuke Muriel's Wedding (1994), maakte de Australische regisseur P.J. Hogan aanmerkelijk minder verrassend leuke films. My Best Friend's Wedding (1997) bijvoorbeeld, waarin Julia Roberts en Cameron Diaz min of meer achter dezelfde man aan zitten. En het vanavond uitgezonden Confessions of a Shopaholic, gebaseerd op de succesvolle zesdelige jeugdromanserie Shopaholic van de Engelse schrijfster Madeleine Wickham, beter bekend als Sophie Kinsella. In de film speelt een aanstekelijk grappige Isla Fisher de leeghoofdige, jonge journaliste die al winkelend het ene financiële gat vult met het andere en zich met bizarre smoesje uit haar precaire situatie probeert te praten. Wanneer ze geheel en al aan de grond zit moet ze een baan aannemen als redactrice van een tijdschrift over 'hoe om te gaan met geld'.

Net 5, 20.30-22.35 uur.

Juno

(Jason Reitman, 2007) Heerlijke, soms blijmoedige soms melancholieke komedie over de onverwachte zwangerschap van de 16-jarige Juno, even nukkig als kwetsbaar gespeeld door de 20-jarige Ellen Page. Het onconventionele scenario van Diablo Cody won een Oscar, de liedjes nodigen uit tot meeneuriën, en let vooral op de begin- en slottitels.

RTL 5, 20.30-22.35 uur.

undefined

Meer over