Bitcoinverbod voor Chinese banken

De Chinese centrale bank verbiedt financiële instellingen om transacties in de virtuele munt bitcoin af te handelen. De bitcoin heeft geen 'echte betekenis' en geniet niet dezelfde juridische status als een reguliere valuta, stelde de Volksbank van China vandaag.

Redactie
De optie om te betalen met bitcoin op een website. Beeld anp
De optie om te betalen met bitcoin op een website.Beeld anp

De centrale bank zei wel dat het burgers vrij staat om deel te nemen aan transacties via internet, mits zij zelf de risico's dragen. De afgelopen tijd is de digitale munt zeer sterk in waarde gestegen, waarschijnlijk mede dankzij een toenemende belangstelling van Chinese investeerders. Verscheidene andere toezichthouders hebben al gewaarschuwd voor de risico's die aan de bitcoin kleven.

De uiterst wisselvallige koers van de bitcoin ging na de aankondiging van de Chinese centrale bank, die de vraag naar de munt in de Volksrepubliek flink zou kunnen drukken, hard onderuit. Op het digitale handelsplatform Mt.Gox werd de munt voor iets meer dan 1.000 dollar verhandeld, tegen 1.240 dollar eerder op de dag. Gemiddeld was de munt de afgelopen week 1.082 dollar waard.

Tulpenmanie
Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink noemde gisteren de virtuele munt een bouwwerk dat vroeg of laat instort. Het succes van de Bitcoin is volgens Wellink gebaseerd op een hype die erger is dan de Tulpenmanie uit de 17de eeuw. 'Toen kreeg je tenminste nog een tulp, nu krijg je niks.'

Ook de Franse centrale bank waarschuwde vandaag voor het gebruik van de bitcoin, en wees erop dat de munt niet alleen erg beweeglijk is maar ook niet onder toezicht van autoriteiten staat. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wezen gisteren op de risico's van virtuele munten.

Meer over