Birmingham is even het centrum van de wereld

In de National Indoor Arena van Birmingham houdt donderdagnacht iedereen de adem in. Het oog van de natie is gericht op het zwaar bewaakte sportpaleis, als een uur na middernacht het resultaat binnenkomt van het kiesdistrict Edgbaston, het Conservatieve bolwerk dat ooit in handen is geweest van Chamberlain....

Van onze verslaggever

Henrico Prins

BIRMINGHAM

Dit is het moment waarop iedereen weet dat hij er werkelijk aan zit te komen: de 'aardverschuiving' waarover wekenlang gesproken is. En voor even is Birmingham het centrum van de wereld. Tientallen camera's volgen Labour-kandidaat Gisela Stuart als zij haar dankwoord uitspreekt voor een uitzinnig publiek, en voor de miljoenen kijkers van BBC, ITV, Sky News en andere tv-stations.

Al die zenders hebben donderdag en vrijdag maar één doel: het natuurgetrouw imiteren van Star Wars. Elke studio lijkt sprekend op een lanceerinrichting, elke computeranimatie doet onvermijdelijk denken aan toffe videospelletjes.

Trots loopt de BBC voorop, met de 'grootste en langdurigste nieuwsuitzending' uit de geschiedenis van de Britse publieke omroep. Alle sterren zijn van stal gehaald. Glamourboy Jeremy Paxman ondervraagt de politici, terwijl Peter Snow de virtual reality-knoppen bedient. De vermaarde David Dimbleby praat dit alles aan elkaar.

Diens broer Jonathan leidt het verkiezingsteam van ITV door een al even monstrueuze marathonuitzending. Deze hele nacht, en de ochtend die erop volgt, lijkt ITV wat scherpzinniger te analyseren dan de BBC. Maar het is tegelijkertijd wat minder vermakelijk.

Even heftig gaat het er vrijdag aan toe in de Britse dagbladen, die in hun openingskoppen vaak het woord landslide hebben omarmd. The Sun, de tabloid die in maart opzien baarde door zich voor het eerst achter de Labour-partij te scharen, had donderdag al voortvarend gemeld: 'It was The Sun wot won it'. Ditmaal schrijft de krant: 'Yes! It's me', bij een foto van Blair. En: 'Tony verscheurt ze'. Een andere tabloid, The Daily Star: 'Things can Tony get better'.

Het serieuzere deel van de pers blijft niet achter. 'Na achttien jaar kan de kurk van de champagne', schrijft The Financial Times. 'Blair heeft vandaag de kans gekregen om een van de machtigste premiers te worden die Groot-Brittannië deze eeuw gehad heeft.''

Voor het eerst in 25 jaar, meldt The Daily Telegraph, durven de kiezers hun lot weer in handen van een Labour-regering te leggen. 'Als Blair dat vertrouwen rechtvaardigt, zal hij een grote bijdrage kunnen leveren aan het politieke klimaat in dit land. Nu hij gewonnen heeft, hopen we dat hij slaagt.' The Guardian maakt gewag van een verandering 'in het hart van Engeland'.

Waarschuwingen zijn er ook. Van The Express bijvoorbeeld, die schrijft dat de mensen van Labour 'niet de eersten zullen zijn die ontdekken dat beloften die je in de oppositie doet, niet altijd gladjes kunnen worden omgezet in regeringsbeleid'.

Bij het krieken van de ochtend is die mening vrijdag ook te horen voor de uitgang van de National Indoor Arena. Brooddronken Labour-aanhangers staan te wachten op een taxi. Tien van de elf kiesdistricten in Birmingham zijn naar Labour gegaan. 'Het kan niet op', zegt iemand. 'Straks is er in het Lagerhuis geen oppositie meer over.' Wacht maar af, lalt een ander. 'Met zoveel mensen in het parlement wordt Labour straks zijn eigen grootste tegenstander.'

Meer over