Birma ontslaat Aung San Suu Kyi van huisarrest

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is maandag ontslagen van huisarrest. De 50-jarige Aung San Suu Kyi, die tijdens haar gevangenschap in 1991 is onderscheiden met de Nobelprijs voor Vrede, heeft op tien dagen na zes jaar vastgezeten....

Reuter, AP, AFP

RANGOON

Groepjes aanhangers verzamelden zich gisteren in de regen voor haar huis. De officiële Birmese media zwegen in alle talen over haar onvoorwaardelijke vrijlating. Aung San Kuu Kyi zelf liet zich gisteren nog niet zien, maar ze ontving wel twee medestrijders, de onlangs vrijgelaten Tin Oo en Kyi Maung.

In de hele wereld is verheugd gereageerd. Zowel Aung San Suu Kyi als de Birmese regering kregen felicitaties, hoewel in Birma nog vele politieke activisten gevangen zitten. 'Hier hebben we heel lang op gewacht', zei voorzitter Francis Sejersted van het Nobelprijscomité.

In 1988 had Aung San Suu Kyi, de dochter van een nationale held uit de Birmese bevrijdingsstrijd tegen het Britse koloniale bestuur, een leidende rol gespeeld in de maandenlange betogingen door studenten, boeddhistische monniken en miljoenen andere burgers die democratie verlangden. Die protesten werden bloedig neergeslagen door het leger.

Het nieuwe militaire bewind dat vervolgens aantrad beloofde verkiezingen te houden. Die verkiezingen vonden twee jaar later plaats en eindigden, alle manipulaties van de militairen ten spijt, met een overdonderende overwinning van de Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi. Ze veroverde 82 procent van de zetels. De oppositieleidster zelf stond toen al onder huisarrest.

De militaire junta, die zichzelf inmiddels de naam Staatsraad voor Herstel van Recht en Orde had aangemeten, legde de verkiezingsuitslag naast zich neer en zette nog meer Liga-leiders gevangen. In plaats van het gekozen parlement, kwam er een door het militaire bewind gemanipuleerde 'grondwetgevende conventie' die bezig is een grondwet op te stellen die de greep van de militairen op het bestuur bestendigt. Pas wanneer deze nieuwe grondwet gereed is, zal het in 1990 gekozen parlement volgens de militairen bijeen kunnen komen.

In 1991 kreeg Aung San Suu Kyi de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege haar geweldloze strijd voor democratie. De prijs werd in ontvangst genomen door haar Britse echtgenoot, Michael Aris, en haar twee zoons. Aung San Suu Kyi zelf weigerde in te gaan op het aanbod van de militairen haar huisarrest op te heffen als ze maar onmiddellijk naar het buitenland zou vertrekken.

Hoewel het huisarrest van de oppositieleidster volgens de Birmese wet met ingang van 11 juli niet langer kon worden verlengd, kwam haar vrijlating maandag toch als een volslagen verrassing. Al eerder hadden de militairen afwijkende interpretaties gegeven aan hun eigen wetten. Bovendien had generaal Khin Nyunt, die algemeen wordt beschouwd als de sterke man van het bewind, afgelopen vrijdag nog laten doorschemeren dat daar niet op hoefde te worden gerekend. Op een bijeenkomst in Rangoon zei hij dat de rechten van de 45 miljoen burgers in Birma belangrijker zijn dan de rechten van één persoon. Haar echtgenoot was onlangs nog een bezoekersvisum geweigerd.

Het nieuws werd maandag bekendgemaakt door kolonel Kyaw Win, adjunct-directeur van de militaire inlichtingendienst. Hij zei er bij dat de bewaking bij de woning van Aung San Suu Kyi op haar verzoek is versterkt om eventuele bezoekers te ontmoedigen. Een reden voor dit verzoek gaf hij niet.

Meer over