Birdy wordt Duitslands anti-oorlogsfiets

In tijden van oorlog worden vreemde fietsen gemaakt. Geallieerde para's landden in 1944 op de Veluwe met opvouwbare tweewielers van wapenfabrikant BSA....

Theo Nijenhuis

De oorlog tegen Irak bracht ook iets nieuws: een anti-oorlogsfiets. Hij heet de Birdy Blue, komt uit Duitsland, is ook opvouwbaar en wordt gemaakt bij Riese und Müller in Darmstadt. Het is een fiets(je) voor jonge, progressieve Duitsers die zich ongemakkelijk voelen in de wereld van stropdassen en dikke BMW's. Maar net als de meeste Duitsers moesten ze niets hebben van de aanval op Irak.

Op de ochtend na de eerste bombardementen van Bagdad reageerden de directeuren Markus Riese en Heiko Müller heftig. Hun bedrijfje (25 werknemers) zou geen onderdelen meer kopen in de VS. En ook niet meer bij de beroemde navenfabriek van Sachs in het Duitse Schweinfurt. De eigenaars zitten in Chicago.

'De leveranciers waren verrast', zegt Müller. Maar volgens hem kun je Amerikanen alleen aan het denken zetten als je knaagt aan hun omzet. Hij belde ze allemaal en legde de situatie uit. Niemand wilde de stap van Riese und Müller openlijk steunen.

Toen het boycotnieuwtje in de Amerikaanse media opdook, stroomden in Darmstadt e-mails binnen. Er waren Amerikanen die zich verontschuldigden, maar er waren dreigementen. Het bedrijfje zou met de grond gelijk worden gemaakt. Onfrisse mails repten van gaskamers.

Müller bleef bij zijn besluit: wat er nog aan Amerikaanse onderdelen was, zou worden opgemaakt. Dan was het uit. Maar de Birdy Blue was een probleem. Die wordt sinds het najaar uitgerust met het Amerikaanse snelschakelsysteem DualDrive. Zonder dat systeem krijg je een klassieke Birdy. Het einde van het bekende blauwe fietsje dreigde.

Maar dat is niet het geval, zegt Müller. Het Japanse concern Shimano is bezig met een eigen versie van DualDrive en die komt in augustus beschikbaar. In Darmstadt liggen nog onderdelen voor de uitrusting van tweehonderd 'Amerikaanse' Birdy's. En daarmee kan het bedrijf vooruit.

Het is alleen afwachten welke Birdy Blue een collector's item wordt: de 'oorlogs-Birdy' of de anti-oorlogsversie.

Meer over