Biologische kippen zijn niet gezonder

Kip die biologisch eet, is wel slanker en alerter op infecties dan een gewone kip. Minister Verburg is teleurgesteld...

Kippen die biologisch voer krijgen, zijn niet aantoonbaar gezonder dan kippen die gangbaar voedsel eten. Wel is hun immuunsysteem alerter, waardoor ze sneller herstellen na een infectie. Ze zijn bovendien slanker.

Dit blijkt uit een studie van het Louis Bolkinstituut (dat biologische producten onderzoekt), TNO, Wageningen Universiteit en het Instituut voor Voedselveiligheid Rikilt. Ze presenteerden de resultaten van twee jaar onderzoek gisteren aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

‘Een enigszins teleurstellend onderzoekresultaat’, zei Verburg. Al jaren woedt er strijd over de vraag of biologische producten gezonder zijn voor mensen, en dit onderzoek had moeten uitwijzen of het dan tenminste voor kippen geldt. Maar zelfs dit konden de onderzoekers niet aantonen.

‘De supermarkten kunnen de biologische producten niet aangesleept krijgen’, zei de minster, ‘en boeren willen omschakelen naar biologische teelt.’ Maar consumenten willen volgens haar wel wetenschappelijk bewijs dat biologisch niet alleen beter is voor het milieu, maar ook gezonder dan het gangbare voedsel.

De projectleider van het onderzoek, Machteld Huber van het Louis Bolkinstituut, onderstreepte het alertere immuunsysteem van biologisch gevoerde kippen. Immunoloog Huub Savelkoul van Wageningen Universiteit, ook betrokken bij de studie, stelde echter dat een alerter afweersysteem niet per definitie gezonder is. ‘Bij infecties wel, maar niet bij allergieën en diabetes.’

Meer over