Cijfers bij het nieuwsBiologische sector

‘Biologisch’ wint terrein in supermarkt, maar de productie in Nederland blijft achter

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aandeel biologische boeren blijft laag, Nederland ver onder Europees gemiddelde

Er wordt maar relatief weinig biologisch geboerd in Nederland. Slechts 4,1 procent van de landbouwgrond was vorig jaar biologisch gecertificeerd, een nipte toename ten opzichte van de 3,8 procent in 2019. Dit blijkt uit het trendrapport van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector, op basis van cijfers van Skal Biocontrole. In een jaar tijd is het areaal van biologische boeren met 7,1 procent gestegen naar in totaal 74 duizend hectare biologische landbouwgrond: qua oppervlak grofweg driemaal de gemeente Amsterdam. De tuinbouw zag het aantal biologische bedrijven het sterkst toenemen, met name in de sierteelt (17 procent toename ten opzichte van 2019).

Het aandeel biologische landbouw in Nederland ligt ver onder het Europese gemiddelde van 8,5 procent. In 2030 moet volgens de Green Deal 25 procent van de landbouw in de EU biologisch zijn, een doel dat alleen Oostenrijk tot dusver heeft behaald. De helft van Europa’s biologische landbouwgrond bevindt zich in Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Omzet biologische producten fors gestegen, vooral onder houdbare producten

Biologische producten winnen steeds meer terrein in de Nederlandse supermarkten. In het coronajaar 2020 is de omzet van supermarkten aanzienlijk gestegen (11,8 procent ten opzichte van 2019), maar de omzet van biologische producten steeg zelfs meer (12,9 procent). Het afgelopen jaar werden voornamelijk meer houdbare biologische producten ingeslagen. Die omzet nam toe met 19 procent, blijkt uit supermarktcijfers van IRI opgevraagd door Bionext. Een mogelijke verklaring hiervoor is het hamstergedrag van houdbare producten tijdens de eerste lockdown. Alleen bij biologische vlees en vleeswaren bleef de omzet vrijwel gelijk. Het marktaandeel van biologische eieren is het grootst met 17 procent van de totale omzet voor voeding.

Meer over