Biografieën koningen moeten in leemte voorzien

Met 680 duizend euro subsidie werken drie historici tot 2013 aan drie samenhangende levensbeschrijvingen van de koningen Willem I, II en III.

Van onze verslaggever en Remco Meijer

De beeldvorming over de 19de eeuwse Oranjekoningen is niet best. Willem I (koning van 1813 tot 1840) was levenslang omstreden, Willem II (1840-1849) was de politieke opportunist en Willem III (1849-1890) was ‘koning gorilla’.

Prachtig materiaal voor historici, maar wetenschappelijke biografieën van de koningen zijn er gek genoeg niet. In die leemte gaan de Universiteit Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds voorzien. De komende vier jaar werken drie historici aan drie aparte biografieën die in onderlinge samenhang verschijnen in 2013. De Oranjemonarchie bestaat dan 200 jaar.

Maandag presenteerden de onderzoekers hun plannen. Jeroen Koch (eerder biograaf van Abraham Kuyper) doet Willem I, die leefde in tijden van oorlog en revolutie. Koch wil ‘de man begrijpelijk maken’.

Willem II komt voor rekening van Jeroen van Zanten. Zijn onderzoeksobject is ‘een vergeten koning’ die in 1848 in een nacht switchte van conservatief naar liberaal. De koning maakte veel aantekeningen over zijn leven.

Dik van der Meulen verdiept zich in Willem III. Hij schreef al een Multatuli-biografie die de AKO-prijs kreeg. Willem III kleeft het cliché aan van ‘nutteloze schuinsmarcheerder’.

Niet duidelijk is wie in 2013 de boeken in ontvangst neemt. In aanmerking komen koningin Beatrix, die dan 75 is, of haar opvolger, koning Willem IV.

Meer over