Biografie Kröller-Müller bekroond

Cultuurhistorica Eva Rovers heeft de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012 gewonnen met haar biografie over kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller.

HANS WANSINK

Eva Rovers wint de biografieprijs met haar proefschrift De eeuwigheid verzameld, over het leven van Helene Kröller-Müller (1861-1939). De prijs van 15.000 euro is vernoemd naar de schrijver van Soldaat van Oranje.

In het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo hangt de belangrijkste particuliere kunstcollectie van Nederland. De kern daarvan bestaat uit een grote verzameling werk van Vincent van Gogh. Rovers ontdekte dat Helene Kröller-Müller alleen al in 1920 26 schilderijen en 6 tekeningen van Van Gogh kocht. Daar betaalde ze 110 duizend gulden voor, in een tijd dat duizend gulden een behoorlijk jaarinkomen was.

Helene was de vrouw van Anton Müller, directeur van een transport- en mijnbouwbedrijf dat in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) gigantische winsten maakte. Haar hobby was het verzamelen van moderne kunst: van Cézanne tot Picasso en Léger en van Jan en Charley Toorop tot Mondriaan.

De biografie van Rovers is gebaseerd op een kist met 3.400 brieven, Helenes dagboeken en foto's uit de nalatenschap van haar 'huisvriend' Sam van Deventer. Van Deventer werd door het echtpaar Müller benoemd tot erfgenaam van de stichting waarin Helene haar collectie had ondergebracht.

Jurylid Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, zinspeelde tijdens de uitreiking van de prijs op onenigheid tussen de juryleden: hij had nog nooit een jury meegemaakt waar zo vaak het woord onaanvaardbaar was gevallen. Hoogleraar Boekwetenschap en juryvoorzitter Lisa Kuitert bezwoer evenwel dat de jury unaniem tot het oordeel was gekomen de prijs aan Rovers toe te kennen.

Twee jaar geleden waren alle juryleden enthousiast over de toekenning van de biografieprijs aan Jolande Withuis voor haar biografie Weest manlijk, zijt sterk van verzetsheld Pim Boellaard. Nu won Rovers omdat zij onder de juryleden het minst omstreden was. Andere kanshebbers waren Aleid Truijens met haar biografie van F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen, en Gita Deneckere met Leopold I. De eerste koning van Europa. De twee overige genomineerden waren Maaike Meijer met M. Vasalis en Vic van de Reijt met Elsschot. Leven en werken van Alfons de Ridder.

Boyd van Dijk won de Jong Talentprijs van 5.000 euro voor zijn scriptie over kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Dijk vroeg zich af hoe de 'gewone' Vughtenaren omgingen met het concentratiekamp en zijn gevangenen.

undefined

Meer over