NieuwsEconomische klappen

Binnensteden lijden het meest onder coronacrisis, woonboulevards floreren

De binnensteden van Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem en Drachten behoren tot de tien winkelgebieden die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. Dit meldt onderzoeksbureau Locatus na een beoordeling van alle ongeveer 2.500 winkelgebieden in Nederland.

Bijna lege straten en horeca in het centrum van Arnhem nabij de Korenmarkt in maart, aan het begin van de coronacrisis. Beeld ANP
Bijna lege straten en horeca in het centrum van Arnhem nabij de Korenmarkt in maart, aan het begin van de coronacrisis.Beeld ANP

Ook de centra van Den Bosch, Tilburg, Roermond, Goes en Leeuwarden behoren tot deze top tien. Binnensteden krijgen relatief harde klappen omdat daar relatief veel horeca en modewinkels zijn. Die verloren veel klanten omdat mensen drukke plekken mijden en via internet spullen kopen.

Ook speelt volgens Locatus mee dat mensen, nu ze vaker thuiswerken en minder feestjes hebben, minder vaak een nieuwe garderobe aanschaffen.

Hiernaast reizen mensen die naar de stad gaan nu vooral per auto of fiets. Steden die slecht bereikbaar zijn met de auto of die hoge parkeertarieven hebben, worden daarom minder bezocht. In regio’s waar het coronavirus hard toesloeg, vallen ook hardere klappen.

Juist goed

Woonboulevards en kleinere winkelcentra waar mensen de dagelijkse boodschappen doen hebben het de afgelopen maanden juist goed gedaan.

De leegstand in winkelgebieden stijgt door de steunmaatregelen voor ondernemers minder snel dan verwacht: in de eerste acht maanden van 2020 van 7,3 naar 7,6 procent van alle winkelpanden. Daarmee staan nu circa 16.500 panden leeg.

Als het kabinet de steunmaatregelen terugschroeft, verwacht Locatus dat veel bedrijven omvallen en de leegstand ‘onvermijdelijk’ verder toeneemt. Volgens ‘de best mogelijke schatting’ van het onderzoeksbureau staan eind 2021 circa 21.500 panden leeg, wat neerkomt op 9,9 procent leegstand.

Lees meer over de gevolgen van corona:

Enorme dreun
De Nederlandse economie is historisch gekrompen door de coronacrisis, maar terwijl de ene regio een enorme dreun krijgt, blijft het elders bij een dipje. Wat verklaart die grote verschillen?

Economische slagader
De Volkskrant reisde deze zomer langs de snelweg A2, de economische slagader van Nederland, en zag hoe het land weer in beweging probeert te komen: van recreatiegebieden bij Amsterdam tot automakers in Born. De coronacrisis blijkt er verre van voorbij.

Meer over