Review

Binnenstebuiten Chinees serveert babi pangang 2.0 in een voetbalstadion

Recensent Mac van Dinther eet bij De Blauwe Lotus boven het PSV-stadion in Eindhoven.

De Blauwe Lotus boven het PSV-stadion in Eindhoven. Beeld Els Zweerink
De Blauwe Lotus boven het PSV-stadion in Eindhoven.Beeld Els Zweerink

Het menu?

Coquille, handgerolde couscous, XO babi pangang 2.0 lam met rode rijst, wortel en Szechuan-jus variaties van rijst.

Huh?!

We schreven het eerder: de oude Chinees van pa in de keuken, ma achter de glazen en een menukaart als een telefoonklapper sterft uit en maakt plaats voor de nieuwe Chinees: moderner, eigentijdser, origineler. Dat is precies wat er is gebeurd met De Blauwe Lotus in Eindhoven sinds de komst van Djailany van de Laarschot, een Moluks-Nederlandse kok uit de stal van tweesterrenchef Soenil Bahadoer (De Lindenhof, Nuenen). Djailany heeft babi pangang 2.0 op de kaart.

De Blauwe Lotus

Frederiklaan 10d
5616 NH Eindhoven
deblauwelotus.nl

Wat trekt ons naar De Blauwe Lotus?
Het vooruitzicht van babi pangang 2.0.

Dat moeten we proeven. Waar zit-ie?

De Blauwe Lotus verhuisde vijf jaar geleden naar het PSV-stadion. Dat was een beetje thuiskomen, want restaurant en voetbalclub onderhielden een nauwe band; veel spelerscontracten werden in De Blauwe Lotus getekend. Het deelt de ingang met het éénsterrenrestaurant Avant Garde - PSV heeft het meest bourgondische stadion van Nederland. Voor De Blauwe Lotus moeten we met de lift naar de vierde verdieping.

Daar stappen we in een interieur dat nog altijd een klassiek Chinees stempel draagt, overgoten met een modernistisch sausje. De vloer is van donker hout, de stoelen zijn van rood velours, de wand is verluchtigd met Chinees houtsnijwerk. Door het raam hebben we uitzicht op het gapend lege stadion, feeëriek verlicht door groeilampen op de groene grasmat.

De cijfers

Kosten: vier gangen à la carte €59
Eten: 8
Bediening: 6
Entourage: 7
Prijs-kwaliteit: 7,5

Wat eten we?

De kaart is verdeeld in Klassiekers en Nieuwe Stijl. Uit die tweede categorie vissen wij vier gangen.

Coquille met XO. Beeld Mac van Dinther
Coquille met XO.Beeld Mac van Dinther

Voor de draad ermee: hoe smaakt babi pangang 2.0?

Het is onze tweede gang en het heeft alle ingrediënten van het origineel: vet varkensvlees, zoetzure tomatensaus, felgele atjar en de opmaak van een verkeersongeluk. Maar dan allemaal net wat fijner. Het vlees is varkensnek: gepekeld, zacht gegaard en op hoog vuur afgebakken tot sappig draadjesvlees met een krokant korstje. De saus is een luchtig rood schuim, de atjar is tot piccalilly gedraaid. Een toefje tofucrème vervolmaakt het bord.

We begonnen ook al lekker met een coquille in de schelp en zelfgemaakte XO, een volle vlezige saus van ham en gedroogde schelp- en schaaldieren. Dat kan gemakkelijk een smaakbom worden, maar Djailany heeft de zijne mooi in toom gehouden waardoor de coquille ook nog te proeven is. Handgerolde couscous, erg on-Chinees, dient als smaakdrager. Meloen, ingelegde wortel en oesterblad zetten zoete, zure en zilte smaakaccenten.

Babi pangang 2.0. Beeld Mac van Dinther
Babi pangang 2.0.Beeld Mac van Dinther

Klinkt goed.

Het hoofdgerecht is voorbeeldig behandeld lamsvlees: twee stukjes van de haas en twee koteletten, prachtig sappig en rosé, geserveerd in lamsjus met het zoet van wortel en een vleugje hete peper - 'sambal bij' wordt hier subtiel toegepast. We sluiten af met een olijke improvisatie op het thema rijst - pudding, cake, schuim, ijs - met kokos.

Lam met Szechuan saus. Beeld Mac van Dinther
Lam met Szechuan saus.Beeld Mac van Dinther

Hoe is de bediening?

Ze zijn met zijn vieren: drie mannen en een hoogblonde Oekraïense sommelier die aardig wat van wijn weet. Maar we zien ze zo weinig. Hele delen van de avond staan we droog.

En nu: allemaal aan de babi pangang 2.0?

Waar we vooral zo verschrikkelijk blij van worden, is het jeugdig enthousiasme waarmee koks als Djailany klassiekers bij de lurven pakken, binnenste buiten keren en opnieuw presenteren. Op het veld zal PSV dit jaar geen kampioen worden, maar bij de Chinees zijn ze onverslaanbaar.

Rijstvariaties. Beeld Mac van Dinther
Rijstvariaties.Beeld Mac van Dinther
Meer over