Politiek blog

#binnenskamers: tien grijze mannen (en twee vrouwen)

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

De mannen van 50Plus (en twee vrouwen)
19.33 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Reikhalzend kijkt de pers uit naar de kandidatenlijsten van de PVV voor de provinciale verkiezingen. Welke mensen durven zich nog aan te sluiten bij Wilders na zijn 'minder, minder, minder'? Hoeveel rotte appels zullen er tussen zitten? De PVV'er bewaart zijn kandidaten dan ook tot het allerlaatste moment. Hij publiceert ze waarschijnlijk pas bij het verlopen van de deadline van de Kiesraad begin februari.

Anders is dat bij 50Plus. De partij van Jan Nagel en Henk Krol weet hoe belangrijk deze verkiezingen zijn. Winst levert niet alleen provinciale invloed op, maar ook een grotere stem in Den Haag. Hoe beter de uitslag op 18 maart, hoe meer senatoren van 50Plus straks de Eerste Kamer bevolken. De ouderenpartij is al volop begonnen met de campagne.

Krol was recentelijk evenmin het toonbeeld van politieke correctheid. Hij komt niet in de buurt van Wilders' Marokkanenuitspraken, maar schandalen over verdwenen subsidie bij zijn Gay Krant en niet afgedragen pensioenpremies achtervolgen hem. Ondanks enkele krassen op het boegbeeld durven nog genoeg mensen het avontuur met 50Plus aan. De partij wist al half december de provinciale lijsten te vullen.

Trots twittert Krol vandaag een foto van zijn lijsttrekkers-dreamteam. Wat opvalt: het zijn voornamelijk grijze mannen in (overwegend grijze) pakken. Slechts twee van de twaalf lijsttrekkers zijn vrouwen. Nog een gemene deler: blank. De provinciale gezichten van 50Plus zijn oer-Hollands. Een greep uit de namen: Jan Waterlander, Fred Kerkhof, Wout Jansen, Willem Willemse, Mieke Hoek.

De ongelijke man-vrouwverdeling wordt enigszins gecompenseerd door het gewicht dat de twee dames in de schaal leggen: Mieke Hoek en Olga de Meij zijn de lijsttrekkers van Utrecht en Noord-Holland, niet de minste onder de provincies. En de vrouwen brengen ervaring in de provinciale politiek. Hoek is al statenlid in Utrecht namens 50Plus en tevens fractievoorzitter van Het Vechtse Verbond ('Dé lokale politieke partij van Stichtse Vecht'). De Meij was tot een jaar geleden Amsterdams raadslid voor de VVD en stond afgelopen voorjaar op 6 op de Europese lijst van 50Plus (resultaat: nul zetels).

Nog een overeenkomst, deze is wel vanzelfsprekend: alle lijsttrekkers zijn boven de vijftig.

Krol bij de aftrap van de provinciale verkiezingscampagne van 50Plus op 16 januari. Beeld anp
Krol bij de aftrap van de provinciale verkiezingscampagne van 50Plus op 16 januari.Beeld anp

Snowden? Ach.
16.12 uur - Remco Meijer (@remcomeijervk)

We weten van onze minister-president dat hij schitterend schouderophalend kan reageren als dingen hem niet belangrijk voorkomen. Maar de reactie die Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie gaf op het interview van de Volkskrant en Nieuwsuur met Edward Snowden was wel heel laconiek.

Schaart u de opmerkingen van Snowden onder de categorie scherpe analyse of ontpopt zich hier eerder een activist, was de vraag.
'Dat laatste weet ik niet', antwoordde Rutte, bladerend door zijn papieren. 'Ik weet wel dat onze inlichtingendiensten goed samenwerken met buitenlandse diensten.'

Dat die samenwerking door Snowden gekwalificeerd wordt als aan de leiband van Amerika lopen, nee, daar herkende Rutte zich niet in. Daarop volgde een opmerking over bijvoorbeeld de perfecte samenwerking op dit gebied met Nieuw-Zeeland, toch echt aan het andere einde van de wereld. En dat onze wetgeving tot stand zou komen onder Amerikaanse invloed? Pertinent: 'Nee.'

Met als klap op de vuurpijl: 'Ik hoor de hele dag door mensen van alles beweren op radio en televisie.' Maar Snowden is toch niet de eerste de beste? Rutte: 'Dat oordeel laat ik aan u over.'

Tot zover de impact van de woorden van Snowden op onze premier.

Edward Snowden geeft vanuit Moskou een videoconferentie voor Amnesty International. Beeld ap
Edward Snowden geeft vanuit Moskou een videoconferentie voor Amnesty International.Beeld ap

Interview met Snowden

Snowden over de Nederlandse geheime dienst: 'De AIVD observeert veel meer mensen dan redelijk is.' De Volkskrant sprak hem in Moskou. Lees het hele interview hier.

De premier heft de handen tijdens het debat in de Kamer over de aanslagen in Parijs. Beeld anp
De premier heft de handen tijdens het debat in de Kamer over de aanslagen in Parijs.Beeld anp

Voor de Limburgse leeuwen
11.31 uur - Jan Hoedeman (@JanHoedeman)

Het is een statement van jewelste: drie vlaggen op een standaard voor de deur van je werkkamer in de Tweede Kamer. Het nieuwe CDA-Kamerlid Martijn van Helvert deinst er niet voor terug. In het midden de Nederlandse vlag, links en rechts daarvan twee Limburgse vlaggen met een rode leeuw. Het fleurt de statige gang op de eerste verdieping van het voormalige ministerie van Justitie op. Maar wat beoogt deze volksvertegenwoordiger met het vlagvertoon?

'Ik vind het mooi, wapperende vlaggen, maar Nederlanders zijn niet zo vlaggerig', zegt Van Helvert. 'Het wordt al snel overdreven gevonden. In de Verenigde Staten heeft iedere senator zo'n standaard met drie vlaggen.'

Hij heeft ze gekregen van de provincie Limburg op de dag dat hij werd beëdigd als Kamerlid, onthult de christen-democraat. Die woensdag, de twaalfde november 2014, overhandigden de twee lobbyisten van de provincie hem de officiële vlag. Rachel Castermans en Carlo Gielen zeiden tegen hem: 'Je bent Kamerlid voor heel Nederland. Maar om te zorgen dat je niet vergeet waar je vandaan komt, geven we je deze mee.'

Van Helvert moet functioneren zonder last, zo staat in de Grondwet. Maar hij ervaart het niet als een last. 'Ik voel me niet gebonden, maar ben wel verbonden met de provincie. En ik probeer de belangen van álle provincies te behartigen. Ik kom in echt alle provincies door mijn portefeuille Infrastructuur en Milieu.'

Volgende week gaat de Nederlandse vlag even uit de standaard. Dan is burgemeester Dieudonnee Akkermans op bezoek. Die hangt er de vlag van zijn gemeente Eijsden-Margaraten in. Daar staan twee eenden op, die voor de leeuwen worden geworpen.

CDA'er Van Helvert voor de Limburgse leeuw. Drie vlaggen prijken voor zijn werkkamer. Beeld Jan Hoedeman
CDA'er Van Helvert voor de Limburgse leeuw. Drie vlaggen prijken voor zijn werkkamer.Beeld Jan Hoedeman

Het tweede leven van Jan Peter
10.10 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

Hé, Rutte! Dat riep een middelbare scholier die hem voorbij zag komen.
Een mevrouw van een parkeergarage vroeg hem onlangs of hij tv-presentator was.

Jan Peter Balkenende lepelt de anekdotes vlot op. De eerste lach is binnen, hij weet hoe hij een zaal moet inpakken. Zijn bekendheid is, vier jaar nadat hij als premier afzwaaide, tanende. Zelden dook een premier na zijn vertrek zo diep onder de radar als hij. Maar dat met zijn zelfspot alles nog in orde is, daarvan getuigen zijn openingsgrappen.

Balkenende werd hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, en vooral: partner bij adviesbureau Ernst & Young. Ie-en-wai, zoals de partner zelf professioneel zegt. Zijn specialisme: duurzaamheid. Zijn missie: bedrijven duurzamer laten produceren. Dat is immers beter voor henzelf en voor ons allemaal.

Jan Peter Balkenende lepelt de anekdotes vlot op. Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College
Jan Peter Balkenende lepelt de anekdotes vlot op.Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College

Daarover kwam hij deze week vertellen bij het Haagsch College. Het was een van zijn zeldzame publieke optredens. Waar collega's als Clinton, Blair of Sarkozy zich met goudgeld laten betalen voor een spreekbeurt, doet Balkenende het vooral als hij zin en tijd heeft.

Dat hij zin heeft, straalt ervan af. De ex-premier is wat voller geworden, een beetje Donner junior. Hij praat zonder tekst of katheder, draaft de zaal door, spreekt mensen aan en maakt grappen, veel grappen. Net als in zijn Haagse jaren slikt hij nog steeds veel woorden in. Maar aan wat wel verstaanbaar is, heeft zijn gehoor genoeg voor een fijne avond.

Zoals dit: de Zweedse koning komt op bezoek. Premier Balkenende gaat zich in het Torentje op zijn paasbest aankleden: rokkostuum met daaroverheen een blauw-gele sjerp, behorend bij een Zweedse onderscheiding die hem ooit was verleend. Nu zie ik er onberispelijk uit, denkt Balkenende als hij zich in de spiegel bekijkt. Zijn ambtenaren zien het anders: Jan Peter, ben je medewerker van de week bij Ikea geworden?

Voornaamste conclusie na deze sustainable growth lezing: Balkenende heeft zich ontwikkeld tot professioneel performer. Alle trucs van de Speakers Academy komen langs: hij neemt de zaal quasi in vertrouwen, deelt complimenten uit, geeft zijn gehoor het gevoel dat het zelf ook veel weet: 'U kent allemaal wel de Brundtlandt-definitie.' Een man die over rentmeesterschap begint krijgt een hand. Een ander die zich de smeltende ijsbergen van Al Gore herinnert wordt gecomplimenteerd.

Balkenende zou zomaar de Nederlandse Al Gore kunnen worden. Al lijkt bij hem de duurzaamheid iets minder diep te zitten: de hybride auto heeft hij de deur uit gedaan.

Bij de politiek blijft Balkenende zorgvuldig uit de buurt. Als zijn gastheer informeert naar het duurzaamheidsgehalte van de huidige regering, maakt hij een elegante omtrekkende beweging. Dan liever nog een verhaal over restaurant Rouge Tomate in New York. 'U lacht! Bent u misschien van de SP?'

Balkenende heeft zich ontwikkeld tot professioneel performer. Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College
Balkenende heeft zich ontwikkeld tot professioneel performer.Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College
Hij neemt de zaal quasi in vertrouwen, deelt complimenten uit, geeft zijn gehoor het gevoel dat het zelf ook veel weet. Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College
Hij neemt de zaal quasi in vertrouwen, deelt complimenten uit, geeft zijn gehoor het gevoel dat het zelf ook veel weet.Beeld Cashmira Hoogenraad/ Haagsch College

Eerder in #binnenskamers
22 januari
· Ybeltje opnieuw in actie
· De postmobiel van Dion Graus
· Het ligt aan de accijnzen
· Lekker 's nachts debatteren
· Hoezo metamorfose?

21 januari
· 50Plus kaapt debat van ex-50Plus
· Nog één keer vastklampen aan Teeven

20 januari
· Na het zuur weer het zuur voor Fred Teeven
· PvdA-congres met een kluitje in het riet
· Het kabinet regeert al per decreet

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over