Politiek blog

#binnenskamers: PvdA blaft, maar wil niet bijten

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

Natalie Righton en Gijs Herderscheê
null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

De spagaat van PvdA'er John Kerstens
18.00 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

Wrijven in een vlek helpt niet. De vlek dijt uit, de boel wordt smerig. Toch deed John Kerstens (PvdA) juist dat. Het ging weer eens over de 'mantelzorgboete'. Dat is de korting op de AOW die gepensioneerden krijgen als ze met hun kinderen of andere mantelzorgers in huis wonen.

De korting staat in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Heel verhuld, omdat het daar gaat over de 'kostendelersnorm'. Die houdt in dat uitkeringsontvangers die samenwonen worden gekort omdat samenwonen schaalvoordelen heeft.

Het verzet begon vorig jaar in de Eerste Kamer. Daar voerde Heleen Dupuis van de VVD het protest aan, gevolgd door ChristenUnie en SGP. Om de kostendelersnorm te redden, zegde staatsecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken een jaar uitstel van en onderzoek naar de mantelzorgboete toe. Dat kost 131 miljoen euro, want dat is de bezuiniging die niet wordt gehaald.

Nog voor Klijnsma het onderzoek en haar besluit - verder onderzoek en uitstel tot 2018 - naar de Kamer stuurde, pleitte Kerstens voor afstel, zeg maar het schrappen van de maatregel. Vorige week jende de oppositie Kerstens om daadkracht te tonen en met hen een meerderheid te vormen en tot schrappen te besluiten. Kerstens kondigde een motie aan over 'afstel'. Dat zou spannend kunnen worden, want de mantelzorgboete staat in het regeerakkoord en de VVD houdt eraan vast. Durfde de PvdA-fractie door te bijten?

Woensdag was het vervolg waar Kerstens hom of kuit moest geven met zijn motie. Bondig gezegd komt die erop neer: 'De Kamer spreekt uit dat de kostendelersnorm AOW, ook na 2017, definitief niet ingevoerd behoort te worden.'

PvdA-Kamerlid John Kerstens: de mantelzorgboete 'behoort' niet te worden ingevoerd. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid John Kerstens: de mantelzorgboete 'behoort' niet te worden ingevoerd.Beeld ANP

Nou, dat heeft hij geweten. De oppositie fileerde Kerstens in Jip en Janneke-taal. Sadet Karabulut (SP): 'Schande. Van oordeel zijn betekent nog niet dat het geregeld is. Dat weet u dondersgoed.'

Steven van Weyenberg (D66): 'Bah! Waarom is het niet: een man een man, een woord een woord?'

Pieter Heerma (CDA): 'Het zou chic zijn als de heer Kerstens hier aangeeft dat zijn motie een afzwakking is van datgene wat hij eerder in de media heeft geroepen. Dat is een eerlijke manier van politiek bedrijven. Dat is het eerlijke verhaal.'

Kerstens bleef er stoïcijns onder: 'Wat de Partij van de Arbeid betreft, komt van uitstel afstel.' Klijnsma concludeerde dat de motie van Kerstens nul en generlei waarde heeft. 'Ik neem kennis van de motie-Kerstens over de kostendelersnorm AOW, want dit is eigenlijk een oproep aan de Kamer.'

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma had geen boodschap aan de motie van partijgenoot Kerstens. Beeld anp
Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma had geen boodschap aan de motie van partijgenoot Kerstens.Beeld anp

Wat doen die sexy vrouwen voor het Torentje?
12.50 uur - Natalie Righton (@Natalie_Kabul)

Pal voor de werkkamer van premier Mark Rutte - het Torentje - springen de laatste dagen steeds vaker schaars geklede vrouwen op en neer. Op twee na dan. Wat is er aan de hand?

Als politiek verslaggevers hebben we de afgelopen weken gezien hoe de Hofvijver veranderde in een drijvend podium. Met als gevolg dat de premier sinds afgelopen vrijdag tot aankomend weekeinde uitkijkt over een zandbak waarop het WK beachvolleybal plaatsvindt. Tussen de gesprekken over een nieuw belastingsstelsel door, heeft Rutte uitzicht op afgetrainde vrouwen die in sexy bikinitopje en kort broekje een bal in de lucht houden.

De Volkskrant schreef vanochtend over de opmerkelijke kledingvoorschriften in die sport, waar zelfs de premier functioneel de wenkbrauwen over zal moeten fronsen. 'Een paar jaar geleden waren broekjes met pijpjes verboden in het beachvolleybal, de stof van bikinibroekjes mocht op de heup niet breder zijn dan twee centimeter. Alles voor het sexy imago, vond de internationale volleybalbond FIVB. Met als gevolg dat kledingstukken bij vrouwen steeds kleiner werden', aldus sportverslaggeefster Lisette van der Geest.

'De stof van bikinibroekjes mocht op de heup niet breder zijn dan twee centimeter.' Beeld anp
'De stof van bikinibroekjes mocht op de heup niet breder zijn dan twee centimeter.'Beeld anp
Ikram Ettayfi (rechts) passeert een schaarser geklede tegenstander op het volleybalveld. Beeld Jiri Büller, de Volkskrant
Ikram Ettayfi (rechts) passeert een schaarser geklede tegenstander op het volleybalveld.Beeld Jiri Büller, de Volkskrant

We kunnen ons zo voorstellen dat minister Jet Bussemaker (Emancipatie) wat aanvullende vragen heeft als ze deze week bij Rutte op bezoek komt in het Torentje. 'Zeg, kan dat eigenlijk wel anno 2015, dat vrouwen zich verplicht halfnaakt moeten kleden om mee te mogen doen als topsporter? En moet dat nou uitgerekend voor jouw werkkamer?' Het is een gesprek dat journalisten dolgraag zouden afluisteren.

Als de premier slim is, wijst hij Bussemaker op de twee moedige vrouwen op het veld die deze week de volleybalbond uitdagen. De Marokkaanse Ikram Ettayfi en Mahassine Siad dragen tijdens het toernooi 'zwarte hemdjes onder een bikinitopje en een broekje verbergen buik, billen en decolleté', schrijft Van der Geest. Voor een gemiddelde kijker nog steeds een sexy sportoutfit trouwens, toch vallen ze uit de toon tussen de andere deelnemers.

'Het valt op als concurrenten afwijken. Iedereen keek in eerste instantie en dacht: huh? Wat hebben zij aan?', zegt de Nederlandse Michelle Stiekema. Ze begrijpt de Marokkaanse vrouwen wel. Bij aanvang van het volleybalseizoen denkt Stiekema: 'Oh ja, we moeten die bikini weer aan. Het is toch een drempel die ik even over moet, maar daar ben je vervolgens zo aan gewend.'

Ettayfi en Siad willen daar niet aan wennen en negeren demonstratief de (inmiddels ongeschreven) regels van de sport. Een dergelijk liberaal statement recht onder de neus van de premier, moet Rutte toch geïnspireerd het zomerreces doen ingaan.

Mahassine Siad en Ikram Ettayfi in actie. Beeld Jiri Büller, de Volkskrant
Mahassine Siad en Ikram Ettayfi in actie.Beeld Jiri Büller, de Volkskrant
De mannen dragen een stuk minder strakke kleding bij het beachvolleybal. Beeld anp
De mannen dragen een stuk minder strakke kleding bij het beachvolleybal.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
30 juni
· Kamer wil af van lijstverbindingen

24 juni
· PvdA regeert al tot in 2018

23 juni
· Noord-Koreaanse toestanden in Eerste Kamer

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over