Politiek blog

#binnenskamers: nieuwe Kamerleden op de ijsschots

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Bestuurlijke liberale injectie voor VVD-fractie
17.45 uur - Jan Hoedeman (@JanHoedeman)

Op de vrijgekomen plaatsen van twee VVD-Kamerleden die zonder bestuurlijke ervaring naar het kabinet zijn gegaan, zijn vanmiddag twee ex-wethouders gekomen. Wassenaars wethouder Leendert de Lange (42) neemt de plek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff in, Chantal Nijkerken-de Haan(41) was wethouder in het Limburgse Onderbanken en komt op de stoel van Ard van der Steur, sinds anderhalve week minister van Veiligheid en Justitie.

Beide Kamerleden legden vanmiddag de belofte af tegenover de Kamervoorzitter. De bejegening door de Tweede Kamer was hartelijk: anders dan Johan Houwers, die vorige week op eigen titel na een veroordeling voor hypotheekfraude de VVD-zetel inpikte.

De Lange mag zich vanaf vandaag woordvoerder Volksgezondheid noemen en is eerst verantwoordelijk voor de GGZ en patiëntveiligheid. Nijkerken-De Haan doet uit de Sociale Zaken-portefeuille de participatie. De Lange: 'We moeten snel zorgen dat we op vlieghoogte komen en het woord kunnen voeren op onze terreinen.'

Chantal Nijkerken-De Haan en Leendert de Lange worden beëdigd tot Kamerlid. Beeld anp
Chantal Nijkerken-De Haan en Leendert de Lange worden beëdigd tot Kamerlid.Beeld anp

In 2012 kwamen ze beiden op de kandidatenlijst terecht op een verre van verkiesbare plaats, de een op nummer 52 en de ander op 53. Hebben ze er ooit in geloofd dat ze nog Kamerlid zouden worden? 'Ik wist dat het ging gebeuren, ik ben er vol voor gegaan', zegt Nijkerken-De Haan. Na de uitslag van 41 zetels en de stroom bewindslieden die op gang kwam, schatte De Lange zijn kansen positief in. 'Voor mij had plek 53 wel een verkiesbare waarde.'

Het persoonlijk motto van Nijkerken-De Haan luidt: 'Ik kan niet ligt op het kerkhof en ik wil niet ernaast.' Ze laat zich inspireren door Margareth Thatcher, hoewel haar uitspraken 'wat gedateerd' zijn. Het motto van De Lange: 'Het gaat altijd om mensen.' Zijn voorbeelden zijn oud-VVD-leider Frits Bolkestein en Mark Rutte, die zijn voorzitter was bij de JOVD toen hij pas 15 jaar was.

Nijkerken-De Haan komt uit Limburg. Heeft zij uit de tentakels van de strafrechtelijk vervolgde Jos van Rey en aannemer Piet van Pol weten te blijven? 'Zeker. Ik heb alleen Jos van Rey ooit een hand gegeven.'

Beide Kamerleden hebben hun wethouderszetel opgegeven voor het ongewisse bestaan in Den Haag. Bewindslieden komen ten val, Kamerleden worden geteisterd door integriteitsaffaires en treden terug, de parlementaire meerderheid in de senaat is ongewis en de profileringsdrang komt opzetten bij VVD en PvdA. Hebben zij beiden niet het gevoel dat ze op een ijsschots de zomer tegemoet gaan?
De Lange: 'Dat is een beeld van de buitenwereld. Maar er wordt hier stil doorgeregeerd. Electoraal gaat het goed met de VVD.' Nijkerken-De Haan: 'De club is weer compleet. We houden koers en gaan vooruit. Het is een hele eer om dat mee te maken.'

Eerder in #binnenskamers
25 maart
· Houwers zal niet de laatste zetelrover zijn

24 maart
· Dijkhoff speelt nieuwe rol met verve

20 maart
· De vele zetels van Fred Teeven

19 maart
· En toen waren er 16 fracties

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over