Politiek blog

#binnenskamers: Henk Krol wil zijn stoel terug

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Krol wil zijn stoel terug
21.00 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

Hij zou niet meer naast fraudeurs willen zitten. Daarom zou Henk Krol, fractievoorzitter van de eenmansfractie van 50-Plus, een andere stoel in de vergaderzaal van de Tweede Kamer eisen.

Dat is de smakelijke roddel in de Tweede Kamer. Het verwijst naar Johan Houwers, die een schikking met justitie trof na fraude en daarom uit de VVD-fractie is geweerd. De roddel verwijst ook naar Krols eigen gemarchandeer met subsidies en zijn gesjoemel met pensioenpremies bij de Gay Krant.

De roddel is te mooi om niet na te trekken. Krol kan er smakelijk om lachen. 'Dat is nou leuk dat u dat vraagt. Maar dat is niet de reden. Ik wil wel een andere stoel. Ik wil terug naar de stoel die ik in 2012, meteen na de verkiezingen, had.'

Nu zit Krol in een soort 'splintervak' in het midden van de zaal, helemaal achterin. Daar zitten naast Krol de afsplitsingen: Norbert Klein (voorheen 50-Plus), Van Vliet (Fractie Van Vliet, voorheen PVV), Groep Kuzu/Öztürk (voorheen PvdA) en Johan Houwers (voorheen VVD). De andere afscheiding, Groep Bontes/Van Klaveren (voorheen PVV), zit elders, rechts achterin, achter de PVV.

Krol voelt zich wat beledigd door plaatsing in het splintervak. Hij beschouwt zich als rechtmatige voortzetting van 50-Plus, wat hij waarschijnlijk na alle interne perikelen ook is. 'Daarom wil ik terug naar de plek uit 2012.'

Het oogt ook wat beter, middenin een rij, en zo'n zetel is sneller in beeld bij de camera's dan een stoel achterin tussen de splinterfracties.

De door Krol gedroomde stoel staat wel middenin de VVD-fractie. De brief van Krol ligt momenteel bij het presidium, dat er nog over moet spreken. Als het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer Krols verzoek inwilligt, moet een VVD'er opschuiven. Waar die dan terecht komt, is een puzzel die Kamervoorzitter Van Miltenburg mag oplossen in samenspraak met de andere leden van het presidium.

Henk Krol Beeld anp
Henk KrolBeeld anp
De oude zetelverdeling na de verkiezingen van 2012, met de twee paarse zetels van 50Plus tussen het oranje van de VVD. Beeld Tweede Kamer
De oude zetelverdeling na de verkiezingen van 2012, met de twee paarse zetels van 50Plus tussen het oranje van de VVD.Beeld Tweede Kamer
De huidige zetelverdeling met 50Plusser Krol tussen de 'dissidenten' (rechts van het midden onderin). Beeld Tweede Kamer
De huidige zetelverdeling met 50Plusser Krol tussen de 'dissidenten' (rechts van het midden onderin).Beeld Tweede Kamer

De actiefoto's van G.I. Jeanine
18.10 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Een vrouw aan de top van een hiërarchisch mannenbolwerk, dat is Jeanine Hennis. Als eerste vrouwelijke minister van Defensie maakt ze er werk van om bij tijd en wijlen te laten zien hoe stoer ze is. Het gaat om het beeld: kijk militairen, kijk Nederland, ik sta mijn mannetje.

Zelf zal ze dit ontkennen. 'Sekse doet er echt niet toe', zei ze in november 2013 in een interview met de Volkskrant, terugblikkend op een jaar ministerschap. Binnen Defensie speelt geslacht geen rol, het is hooguit de buitenwereld die daarop oordeelt. 'Dat er ineens een column wordt geschreven over je laarzen. Soms denk ik: moet ik dan een tuinbroek gaan dragen om serieus genomen te worden?'

Beeld dus. Geen tuinbroek, wel een rode overall tijdens het skydiven met het korps commandotroepen. Maar het is minister Hennis niet alleen te doen om de actiefoto. Ze heeft ook gewoon plezier in een parachutesprong of een overnachting in een sneeuwhol.

Gevraagd naar haar mooiste ervaringen, noemde ze het verblijf in een iglo in Noorwegen en het vliegen in een F-16. (Incluis stoere anekdote: 'Op een gegeven moment vlogen we met 5,5 G (gravitatiekracht) en dan voel je dat pak tegen je aan drukken. Ik dacht: mijn darmen, die zitten nu heel ergens anders. Maar ik werd niet misselijk.')

Een relativerende voetnoot is hier op zijn plaats. De minister kruipt niet dagelijks achter het stuur van een pantservoertuig of de stuurknuppel van een F-16. Het aantal actiefoto's is schaars. Veel talrijker zijn de foto's van werkbezoeken waarbij de minister slechts toekijkt en het militaire handwerk overlaat aan haar ondergeschikten. Ook dan telt het beeld en kleedt ze zich naar haar omgeving: in lichte tinten tussen de militairen in de woestijn van Mali, in een zware zwarte jas tussen de mariniers in uniform in Den Helder.

Hennis in oktober 2014 bij de militaire missie in Mali. Beeld anp
Hennis in oktober 2014 bij de militaire missie in Mali.Beeld anp
Hennis is in januari 2013 bij de indienststelling van het patrouilleschip Friesland in Den Helder. Beeld ANP
Hennis is in januari 2013 bij de indienststelling van het patrouilleschip Friesland in Den Helder.Beeld ANP
Hennis brengt in november 2012 als kersvers minister van Defensie een bezoek aan de Oranjekazerne. Beeld ANP
Hennis brengt in november 2012 als kersvers minister van Defensie een bezoek aan de Oranjekazerne.Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
24 april
· Achter de schermen van het BBB-akkoord

22 april
· Politicus zonder achteruitkijkspiegel

21 april
· Soap Voortman wordt vervolgd

20 april
· Naar welk theater kijken we nu weer?

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over