Politiek blog

#binnenskamers: gaat Felix Rottenberg de PvdA weer opschudden?

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Grote schoonmaak in de PvdA?
17.22 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

Het was dinsdag nog niet af te lezen aan hun gezichten, maar de leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zullen er toch niet helemaal gerust op zijn: Felix Rottenberg is de man die de nieuwe kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen samenstelt, zo maakte partijvoorzitter Hans Spekman bekend. De vorige keer dat Rottenberg die klus kreeg, in 1994, liep het uit op grote schoonmaak. Slechts 16 van de 48 zittende Kamerleden behielden zicht op een verkiesbare plaats.

Spekman hoopt dat Rottenberg de tijd krijgt om uitgebreid te scouten. Als het kabinet niet valt, zijn de volgende verkiezingen in maart 2017. Destijds was Rottenberg partijvoorzitter, met de sterke drive de PvdA - ook toen op een dramatisch dieptepunt in de peilingen - hard op te schudden. Toen hij aan de klus met de lijst begon liet hij zich publiekelijk ontvallen dat de vernieuwing zover ging dat zelfs fractievoorzitter Thijs Wöltgens van de lijst zou kunnen vallen. Dat gebeurde niet, maar de slachting was toch enorm. Er werd zelfs een outplacementbureau ingeschakeld om de vele afvallers te helpen bij de zoektocht naar ander werk.

In plaats van de afgedankte Kamerleden scoutten Rottenberg en zijn collega-voorzitter Ruud Vreeman destijds nieuwe, frisse buitenstaanders als Rob Oudkerk, Rick van der Ploeg, Adri Duivesteijn en Karin Adelmund. Sommigen waren voorheen niet eens lid van de PvdA. Er werd veel waarde aan gehecht dat kandidaten ook buiten de politiek actief waren. Oudkerk bleef één dag per week werken als huisarts, Van der Ploeg bleef actief als hoogleraar.

Net als destijds wordt ook nu binnen de PvdA geklaagd over de fletsheid van de Kamerfractie. Veel Kamerleden hebben moeite zich te profileren binnen de smalle marges van het regeerakkoord met de VVD. Zeker nu de liberalen er wel voortdurend in slagen met nieuwe standpunten nieuwe debatten op gang te brengen, gaat de PvdA daaronder gebukt.

Spekman ontkent echter dat hij uit is op een grote schoonmaak. 'Ik ben heel tevreden met de mensen die het nu doen.' Hij wijst er vooral op dat Rottenberg als voorzitter van het wetenschappelijk bureau volledig op de hoogte is van alle recente interne debatten over de koers. Binnen de partij leeft de vurige wens om minder als bestuurderspartij te opereren en meer als volkspartij, door waarden gedreven, met wortels in de buurten en de straten. 'Met Felix als voorzitter van de commissie verzekeren we ons ervan dat het advies van de commissie in lijn zal zijn met de aangescherpte sociaal-democratische koers van de PvdA', aldus Spekman.

De kandidatencommissie van Rottenberg bestaat in totaal uit 18 mensen, onder wie ook weer Rottenbergs oude partner Ruud Vreeman.

Haalt hij opnieuw de bezem door de PvdA-fractie? Beeld ANP
Haalt hij opnieuw de bezem door de PvdA-fractie?Beeld ANP

De risico's van de apenrots
13.55 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Het besturen van het land blijkt een gevaarlijke bezigheid, zeker in combinatie met het besturen van een fiets. Terwijl staatssecretaris Sander Dekker de bezem door de publieke omroep haalde en het middelbaar onderwijs opzadelde met een rekentoets brak hij zijn sleutelbeen, een elleboog, een rib, een pols en, meest recentelijk, zijn heup. Drie maal viel hij van zijn fiets, het maakt hem tot de grootste brokkenpiloot van dit kabinet. Zijn moeder raadt hem zijwieltjes aan.

Maar de macht brengt ook andere landsbestuurders in gevaar. Wie het gevangeniswezen op de schop neemt, kan zomaar met een blauw oog op het werk verschijnen. Het overkwam Fred Teeven, toen nog staatssecretaris van Veiligheid. De aandoening verscheen onder het linker oog van de staatssecretaris rond de tijd dat hij schoorvoetend moest toegeven dat Volkert van der G., tegen de wil van Teeven in, alsnog op vrije voeten zou komen. Het was een 'oogontsteking', luidde de officiële verklaring.

Ook Lodewijk Asscher kent de risico's van de top van de apenrots. Als vicepremier is hij bij wijze van spreken toch één hartslag verwijderd van het premierschap. Hij durfde het aan om als minister van Sociale Zaken een code oranje af te kondigen: de Bulgaren en Roemenen kwamen onze arbeidsmarkt verstoren. Types die voor een habbekrats het werk van de gewone man inpikken en ook nog eens rouwdouwers die houden van een drankje en een robbertje stoeien. Nee, waarschuwde Asscher, daar moesten we niet aan. Plots betrad de minister in gympen de Tweede Kamer. Een 'voetblessure', zei men. Zijn zwartlederen schoenen zouden te veel knellen.

Of neem Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, een sociaal-democraat die zich in een vissengraat verslikt als hij hoort dat de top van zijn staatsbank zich een ton extra heeft toegekend. Hij heeft een hartig woordje gesproken met Gerrit Zalm en consorten. Daarna verscheen hij met de linkerhand in het verband in de Tweede Kamer. Een 'geplande operatie', zo klonk het.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
4 mei
· VWS zet integriteitsregels op een rijtje

30 april
· Edith Schippers is het kwijt

29 april
· Krol wil zijn stoel terug

24 april
· Achter de schermen van het BBB-akkoord

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over