Binnenplaats

Beste wintersporter..

Impopulairste Amerikaan

Eric Heiden die afzegde voor de openingsceremonie, omdat hij op last van de ijshockeygekke tv-bazen niet werd gekozen voor het ontsteken van de vlam.

Populairste Nederlander

Gianni Romme. Zijn naam werd luider en vaker gescandeerd in het Holland House bij de huldiging van de tien kilometer dan de naam van winnaar Jochem Uytdehaage. Kwestie van fanclubs invliegen.

Populairste artikel

De baret van Canadese kledingfabriek Roots, sponsor van VS-team, prijs 25 dollar, viel niet aan te slepen. De verkopende winkels, outlets, waren te herkennen aan rij wachtenden voor de deur.

Snelste ommekeer

Russisch dreigement om de Spelen massaal te verlaten werd binnen 24 uur ingeslikt. Volgens het nationaal olympisch comité van het land wilden zij de Amerikanen niet beledigen, `een volk dat het sinds 11 september toch al zo moeilijk heeft, en zij kunnen er niets aan doen'.

Grootste geheim

Olympisch kampioene Anni Friesinger spreekt in Bild over haar dubbele bh, en het voordeel voor de aerodynamica. Haar stroomlijn zou anders verstoord raken. `Meer geheimen onthul ik niet.'

Ergste aansteller

De Amerikaan Apolo Anton Ohno in de 1500-meter race shorttrack, waarin zijn misbaar aanleiding was om de originele Koreaanse winnaar (Kim Dung-Song) wegens afsnijden te diskwalificeren.

Mooiste pakje

Het rode toiletje van kunstrijdster Michelle Kwan, kostte 20.000 dollar. Ze had er thuis nog een van 50.000 dollar hangen, maar dat was een ons te zwaar. Te veel edelstenen en glitters.

Grootste overschatting

Uitspraak Russische IOC-bestuurlid Vitali Smirnov: `Zonder de Russen zijn de Spelen verloren.'

Grootste onderschatting

IOC-lid Anton Geesink: `Wij moeten ons als IOC niet onder druk laten zetten. Rusland is een land als andere, niet belangrijker dan pakweg Luxemburg.'

Minst tevreden schaatssponsor

Dirk Scheringa van DSB wilde een olympische pas. Er was voor hem geen ereterras. Hij zal zich voor 20 miljoen dollar moeten aansluiten bij de TOP-sponsors van het IOC. Krijgt hij een echt kaartje.

Grootste brokkenpiloot

Prins Albert Grimaldi van Monaco. Zette zijn bobslee in de snelste bocht op zijn kant. Blesseerde de hand bij het koelen van de woede op een dranghek. Prinsen moeten linten knippen of bekoorlijke dames trouwen.

Snelste herstel

Gretha Smit wint zilver na twee weken eerder nog met bronchitis te hebben gekampt. Krijgt een chemisch bedrijf als sponsor.

Duurste tijdschrift

Nederlandse Playboy, gesigneerd door model Tonny de Jong. Kosten 680 dollar, gefinancierd uit de fooienpot van het mannelijk personeel van het Holland Heineken House.

Beste schaatspak

Swift skins van Nike. Bleek beter dan Hunter en Mizuno. Erfenis van Franz Krienbühl definitief overgenomen door Amerikaanse multinational. Nederlandse rijders hebben hun pakken moeten inleveren. Contract liep na drie weken af.

Minst actuele verslaggeving

Het Amerikaanse tv-station NBC dat hele middagen koos voor Nascar en NBA-basketbal en pas na Sesamstraat het schaatsen bracht.

Het mooiste detail

Het gebroken duwbeugeldraadje van Arend Glas.

Beste sportdrankje

Het gewijde water van de zwaar gelovige Johan Mühlegg (driemaal goud voor Spanje) dat uit Epo bleek te bestaan.

Dikste bloed

Zie beste sportdrankje.

Ergste laatkomer

Prins Willem-Alexander. WA kwam in het geheel niet opdagen. Nog tweemaal wegblijven en dan zal hij zijn plaats in het IOC moeten opgeven. Het gebeurde de Soedanese generaal Zein el Abdin Mohamed Ahmed Abdel Gadir in 1987. Die had geen excuus omdat hij in de gevangenis zat.

Meer over