Binnen vijf minuten gaat alles mis voor Roda in Leeuwarden

De malaise bij Roda JC blijft maar voortduren. De Limburgse hekkensluiter van de eredivisie ging zaterdag op pijnlijke wijze in blessuretijd onderuit bij concurrent SC Cambuur. Het werd in Friesland 1-0 dankzij een doelpunt van invaller Paco van Moorsel.

null Beeld anp
Beeld anp

Dankzij Van Moorsel buitte Cambuur uiteindelijk het numeriek overtal uit. Roda wankelde en viel om na twee rode kaarten voor Kees Luijckx en Guy Ramos. Beide spelers werden met tweemaal geel in de slotfase uit het veld gestuurd. Een bal die in het strafschopgebied bleef hangen werd de Limburgers fataal. De inzet van Van Moorsel was doelman Filip Kurto, die zijn ploeg lang overeind hield, te machtig.

De teller voor gemiste kansen was bij Cambuur toen al op hol geslagen. De Leeuwarder formatie kreeg via vooral Martijn Barto, tegen PEC Zwolle nog de grote man met twee goals (3-1), grote kansen op een treffer. De aanvaller kon zijn voorstelling van een week eerder niet herhalen, miste zelfs voor open goal en verprutste enkele vrije schietkansen. Kurto toonde meermaals zijn kwaliteiten en toen hij eenmaal verslagen leek, kreeg hij hulp van een opponent. Elvis Manu haalde een gevaarlijk schot van Jody Lukoki van de lijn.

Roda kon na vijf wedstrijden weer beschikken over spits Krisztián Németh, die zijn rentree in de basis maakte na een schorsing. Németh kwam er evenwel amper aan te pas. Zijn eerste mogelijkheid werd hem ontnomen door Ramos, die bij een hoekschop voor hem opdook en slapjes zijn knie tegen de bal zette. De grootste kans voor rust was voor Mitchell Donald, die deze volgens het dit seizoen vaak beproefde recept verprutste. De middenvelder had de bal voor het inschieten na een lage voorzet van Guus Hupperts, maar met zijn rechtervoet, waar de linker kansrijker leek, schoot hij naast.

Dankzij Kurto leek Roda lang een punt over te houden aan de confrontatie, want eerder tikte hij al stijlvol een knap schot van Erik Bakker uit de kruising. De Limburgse ploeg kreeg bovendien wat hulp van arbiter Bas Nijhuis, die Ramos niet bestrafte toen hij Barto in het strafschopgebied vastpakte. De Kaapverdiaan nam na rust doelman Leonard Nienhuis de eerste echt test af. De sluitpost slaagde glansrijk, door met een reflex een kopbal onschadelijk te maken. Het bleek een van de weinige wapenfeiten na rust van Roda, dat op de pijnlijkste wijze opnieuw puntloos huiswaarts moest keren.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over