'Binnen 9 maanden akkoord over vrede'

Israël en de Palestijnen willen binnen negen maanden een vredesakkoord bereiken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdag gezegd na de eerste ronde van besprekingen in Washington met een Palestijnse en Israëlische delegatie. De onderhandelaars hebben voor het bereiken van vrede een plan opgesteld dat alle open kwesties omvat.

WASHINGTON - Kerry sprak van positief verlopen eerste besprekingen. Hij zei dat de partijen binnen twee weken weer met elkaar om de tafel gaan zitten. 'Vrede is ondanks de obstakels mogelijk', zei hij op een persconferentie met de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni. Erekat zei dat de Palestijnen lang genoeg geleden hebben en dat het tijd is dat zij een staat krijgen. Livni verklaarde dat Israël het zich niet kan permitteren naïef te zijn.

De Israëlische en Palestijnse delegaties spraken dinsdag niet alleen met Kerry. Op het Witte Huis hadden ze ook een ontmoeting met Obama. De Amerikaanse president had de hervatting van de dialoog tussen Israël en de Palestijnen maandag veelbelovend genoemd. Hij voegde eraan toe dat harde keuzes moeten worden gemaakt.

De Israëlische en Palestijnse leiders waren er nog niet bij in de VS. Het ging om voorbereidend overleg, maar ook deze stap wordt al geroemd. Het vredesoverleg lag drie jaar stil.

Kerry bracht de afgelopen zes maanden zes keer een bezoek aan het Midden-Oosten om de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas te overtuigen van de noodzaak van nieuw vredesoverleg.

Voorafgaand had de Israëlische premier nog een hobbel te nemen: vrijlating van Palestijnse gevangenen was een van de eisen vooraf van Abbas. Zondag stemde Netanyahu's kabinet in met de vrijlating van 104 gevangenen. Dat gebeurt in fases en is afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen. Door deze eis in te willigen kan Netanyahu andere Palestijnse eisen, zoals het stoppen van uitbreiding van Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever, voorlopig negeren.

undefined

Meer over