Bingo!

Een toneelvoorstelling in de vorm van een bingoavond. Geslaagd als bingokomedie, als is het verhaal te weinig opzienbarend.

Theater

Van Marcel Osterop door het Nieuw Utrechts Toneel, regie Greg Nottrot. Hoog Catharijne, Utrecht, 14/11. Tournee t/m 29/12.

nieuwutrechtstoneel.nl

In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht verzamelt een groep mensen zich rond een groot bord met het woord Bingo. Een medewerker neemt iedereen mee door een achterdeur. Een paar trappen op, een gang door en daar is opeens een grote kale ruimte. Op de betonnen vloer staan lange rijen houten tafels. Een nerveuze man verkoopt bingolootjes. Er is een barretje neergezet. In deze illegale bingohal zullen sommigen mooie geldprijzen winnen. Terwijl anderen er op dramatische wijze hun waardigheid zullen verliezen.

Een toneelvoorstelling in de vorm van een bingoavond. Het idee bestaat al langer. In de jaren negentig had theatergroep De Gebroeders Flint er succes mee op festivals. Nu hebben theatermaker Greg Nottrot en zijn groep genaamd het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) dit idee gepakt en omgewerkt tot een compleet nieuwe theaterervaring. De titel: Bingo! Een feestelijk crisisspel.

Dit keer dus niet op festivals te zien, maar in diverse winkelcentra in het land. Te midden van de massa's die er nietsvermoedend hun kerst- en sinterklaasinkopen doen, speelt het NUT een toepasselijk verhaal over een stelletje onrendabelen.

Marcel Osterop schreef een nieuwe tekst. Het is een verhaal over ene 'ome Toon', een ondernemer met ooit een succesvolle keten platenzaken. Deze ging failliet en toen zag Toon het licht. Samen met een aantal andere slachtoffers van de crisis zou hij alleen nog maar bingo's organiseren. Alle opbrengsten gaan naar de voedselbank.

Terwijl publiek aan de houten tafels zit en echt bingo speelt, voor echte (door winkeliers gesponsorde) prijzen, stellen de personages zich een voor een voor. Met expres knullige feestliedjes, absurde monologen en af en toe een ongepaste ruzie ontregelen ze telkens het spelletje.

Heel opzienbarend is het verhaal niet. Hoe ver ga je om een ander te helpen? Dat is de vraag die de makers stellen. Uiteindelijk, in de beetje voorspelbare finale, wordt het publiek in de rol van weldoener gedwongen.

De knotsgekke personages maken de avond. Ome Toon wordt overdreven charismatisch gespeeld door Dennis Coenen. Deze goed gecoiffeerde gladjakker draagt een wit pak en deinst niet terug voor het grote gebaar.

Acteur Marcel Roelfsema is hardliner Erno, een wijkcoördinator met een burn-out. Hij draait de ballen. Ook leuk is de gokverslaafde en in de schuldsanering belandde Britt, die de prijzen presenteert.

Als bingokomedie is de avond geslaagd. Tegelijkertijd zijn de crisisverhalen niet indringend genoeg. Deze theatermakers willen iets beweren over solidariteit in een doorgedraaide consumptiemaatschappij. Maar wat? Dat ben je alweer vergeten, zodra je buiten staat. Tussen de volle etalages.

undefined

Meer over