Bingo voor jebroer en Erik Dijkstra loopt achter hockeystick aan

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Bingo voor Jebroer, want dominees zijn des duivels en Erik Dijkstra loopt achter zijn hockeystick aan.

null Beeld
Beeld

Top

Het recept van een hiphophit laat zich ogenschijnlijk eenvoudig schrijven. Neem een simpele, harde dancebeat. Schrijf een controversieel refrein, liefst over seks en/of drugs. Maak een verontrustend clipje. Zorg dat kinderen makkelijk mee kunnen zingen. Wacht op ophef.

Ja, je kunt wel zeggen dat rapper Jebroer voor zijn track Kind van de Duivel goed heeft gekeken naar Drank & Drugs, de zomerhit uit 2015. Hij refereert er zelfs aan. Jebroer wil geen bloemen of speeches op zijn begrafenis, maar: 'Gooi drank en drugs op mijn kist.'

Kind van de Duivel is al een half jaar oud en veertien miljoen views op YouTube verder, maar pas afgelopen week kwam de ophefmachine op gang. En wel in het Overijsselse Vriezenveen, waar dertien dominees in een open brief waarschuwden voor de gevaarlijk aanstekelijke melodie en de godslasterlijke teksten.

Rapper jebroer. Beeld
Rapper jebroer.Beeld

Bingo, dacht Jebroer. Dinsdag mocht hij tekst en uitleg geven bij RTL Boulevard. En vandaag komt zijn nieuwe single uit, met de toepasselijke titel Engeltje.

Maar het beste antwoord gaf hij met een nieuw clipje, opgenomen voor Studio Brussel, met een kinderkoor, niet ouder dan 12 en getooid met duivelshoorntjes. Uit volle borst en stuiterend op de gabberbeat zongen ze mee: 'Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen.'

Wie in elk geval niet hoeft te huilen is Jebroer.

Haro Kraak

Flop

Lachen was dat, die keer dat het in het tv-programma Voetbal Inside over Anouk Hoogendijk ging. De voetbalster (FC Utrecht, Arsenal, Ajax, 103 interlands) had haar afscheid aangekondigd.

Erik Dijkstra (die met die bril en die baard) en Frank Evenblij (die dikke) van Bureau Sport zaten in de studio. Dijkstra wees op de rijke loopbaan van Hoogendijk. Johan Derksen zei kwijlend dat hij zich daar 'geen reet' van aantrok.

En vervolgens: 'Daar voel je toch niks van!' De oude man maakte nog net geen neukende beweging.

Erik Dijkstra. Beeld anp
Erik Dijkstra.Beeld anp

Dijkstra en Evenblij moesten hier hard om lachen. Dijkstra kwam donderdag in het Algemeen Dagblad terug op het gesprekje. Ja, dat was lachen, zei hij nog maar eens over de opmerking van Derksen.

Bureau Sport stort zich de komende weken op de 'sportvrouw'. Het duo maakte onder meer een portret van wielrenster Puck Moonen. Zij is volgens Dijkstra 'krankzinnig lekker'.

Sowieso valt er in de wereld van de sportvrouwen heel wat te genieten. 'Vrouwensport gaat natuurlijk ook gewoon om seks, daar hoef je ook niet moeilijk over te doen.'

Hockey, daar is programmamaker Dijkstra ook een groot liefhebber van. 'Je hoeft het niet met een hockeystick in je broek te bekijken, maar het mag best een beetje sexy zijn.'

Vanavond is de eerste aflevering. Bij de Vara.

Paul Onkenhout

Meer over