Bill Minco was verzetsheld tot het allerlaatst

Bill Minco, die op bevrijdingsdag overleed en gisteren in kleine kring werd begraven, was een verzetsheld tot op het laatst van zijn leven....

De jood Sebil Minco werd als 18-jarige scholier in 1941 aangehouden door de Duitse bezetter. Minco was een verzetsman van het eerste uur. Hij zat 17 maanden in eenzame opsluiting in een tuchthuis. Vervolgens belandde hij in de concentratiekampen Mauthausen en Auschwitz, om uiteindelijk in Dachau bevrijd te worden.

Deze tocht door de hel heeft Minco beschreven in de biografie Koude voeten. Zo wilde hij ‘het onverzoenlijke verzoenen’, zoals hij later zei.

Minco las in de oorlog Goethes Faust en leerde daardoor de nazi’s te scheiden van wat Duitsland had voortgebracht aan taal en cultuur.

Bill Minco rekende het tot zijn taak om na de oorlog de herinnering aan het verzet levend te houden. Hij richtte de stichting Geuzenverzet op, een verwijzing naar de verzetsgroep waarvan hij lid was. Sinds 1987 reikt deze stichting jaarlijks de Geuzenpenning uit, een eerbetoon aan personen of instellingen die zich keren tegen dictatuur, racisme en discriminatie.

Minco werd zelf ook diverse keren onderscheiden, onder meer in 1999 door Duitsland vanwege zijn pogingen om de relatie met de voormalige bezetter weer te normaliseren.

Maar zijn oudste zoon noemde hij Victor. ‘Omdat wij toch hadden overwonnen.’

Meer over