Bill Gates wil China op web via tv

Bill Gates heeft besloten China te veroveren. De president-eigenaar van Microsoft maakte gisteren in de Zuid-Chinese stad Shenzhen een revolutionair project bekend om de 320 miljoen tv-toestellen in China aan te sluiten op Internet....

De computermagnaat lanceerde in Hongkong een nieuwe dienst die de Internet-abonnees van die stad extra zal verwennen. Het aantal Chinese Internet-gebruikers is de laatste twee jaar verdrievoudigd tot 2,1 miljoen. Vooral onder jongeren met een opleiding is het net populair.

De gebruikskosten werden op 1 maart sterk verlaagd, maar blijven gepeperd. En een computer is in China duurder dan in Nederland. Daarom blijft Internet voor het gros van de 1,3 miljard Chinezen nog voor onbepaalde tijd een onbetaalbare luxe.

Voor Bill Gates was dat een extra stimulans om zijn lievelingsproject te verwezenlijken: de integratie van tv en computer. Als de mensen Internet niet kunnen gebruiken omdat ze geen computer hebben, redeneerde hij, laten we hen dan op een andere manier toegang geven tot het net: via hun tv-toestel en video-recorder. Dat laatste apparaat staat in veertig miljoen Chinese huiskamers.

Het 'Venus-project' van Microsoft gaat Windows-software maken voor tv's en video's. Daardoor worden die toestellen geschikt voor Internet. Gates sloot in het snel uitdijende Shenzhen bij Hongkong contracten met zes Chinese elektronische bedrijven, waaronder China Telecom dat met Chinanet de grootste Internet-provider is.

Vorig jaar kondigde Gates in Shanghai een soortgelijk overeenkomst aan waarbij hij Internet-toegang aanbood voor kleine handcomputers. Het nieuwe Microsoft-researchcentrum in Peking heeft onderzoek gedaan naar de samenwerkingen. Over de omvang van Gates' Chinese investering is nog niets bekend.

Op verscheidene bijeenkomsten gaf Gates summier commentaar op zijn investering. Hij noemde de groei van het Internet-gebruik in China 'bemoedigend', maar wilde geen commentaar geven op de tegen Microsoft lopende rechtszaak in de VS.

Een dag eerder in Hongkong kondigde Gates een project aan in samenwerking met de grootste Internet-provider van de autonome stadstaat, Hong Kong Telecommunications. Dit bedrijf beschikt over een snel netwerk van optische kabels waardoor de notoire traagheid van het wereldwijde web moet worden verminderd.

De Hongkongse gebruikers krijgen de beschikking over vele snufjes. Zo zullen ze spelletjes, films, muziek en software kunnen downloaden voor eenmalig gebruik. Daardoor hoeven ze geen dure installatiediskettes meer te kopen, en dat moet als neveneffect hebben dat software-piraten de voet wordt dwarsgezet. Deze maand won Microsoft de eerste twee zaken die ze tegen Chinese softwaredieven had aangespannen.

De onstuitbare opmars van het Internet stelt de autoriteiten voor een dilemma. Ze vinden het net prachtig, maar zijn tegelijk wars van 'negatieve' gebruiksmogelijkheden zoals verspreiding van afwijkende politieke ideeën, onwelkom nieuws of pornografie. Daarom worden ondermijnend geachte sites geblokkeerd, Internet-cafés gecontroleerd, de huisgebruikers geïntimideerd door een computer- en sinds kort ook door een e-mail-politie.

In januari werd een software-manager uit Shanghai die e-mail-adressen had verstrekt aan een elektronisch dissidentenbulletin, tot twee jaar cel veroordeeld. Maar met het ongebreideld uitdijen van Internet zullen de censoren steeds meer tegen de bierkaai moeten vechten.

Meer over