Bill Gates heeft bijna 13 miljard dollar

Forbes kwam de afgelopen week met zijn jaarlijkse ranglijst van de rijkste mensen ter wereld. Voor het eerst in negen jaar zijn daarop weer Amerikanen aan de top terug te vinden....

De rijkste man ter wereld is William H. Gates III, de oprichter van softwareconcern Microsoft. Zijn vermogen schat Forbes op 12,9 miljard dollar. Zijn sprong naar de eerste positie had hij vooral te danken aan de gigantische koersstijgingen van het aandeel Microsoft op de Amerikaanse beurs. Zijn belang in het bedrijf werd in het afgelopen jaar 4,7 miljard dollar meer waard. Dat is bijna 400 miljoen dollar per maand.

De tweede plek is weggelegd voor Warren Buffet, die zich erop kan beroepen 10,7 miljard waard te zijn. Zijn belangen in bedrijven als Coca-Cola, mediaconcern Capital Cities/ ABC en Gillette namen in 1994 met 38 procent in waarde toe.

Nederlanders staan er niet in de top tien. Maar afgezien van de koninklijke familie zijn er wel enkele Nederlandse miljardairs. Bovenaan het nationale lijstje staan de Brenninkmeijers, eigenaren van C & A. Volgens Forbes heeft de familie de laatste jaren flinke verliezen moeten slikken vanwege de malaise in de textielhandel. Toch worden zij nog goed geacht voor 3,8 miljard dollar.

De Fenteners van Vlissingen (bekend van SHV en Makro) bezitten 1,9 miljard dollar. Vlak daarachter komt Freddy Heineken, die het afgelopen jaar 600 miljoen dollar rijker is geworden door de koersstijging van het aandeel van het bierconcern. Heineken wordt nu 1,8 miljard dollar waard geacht. In guldens gemeten zijn er vanzelfsprekend meer miljardairs. Maar daaraan doet Forbes niet. Want dan kunnen de Italianen wel in lires en de Russen in roebels gaan meten.

Meer over