Bild: Oranje denkt al aan de terugreis

Het is erg warm in Charkov, maar aan het weer kan Bert van Marwijk niets veranderen. Gelukkig hebben ook de Duitsers een spitsendiscussie. En het boulevardblad Bild is weer ouderwets op dreef: 'Ha, Ha Holland.'

VAN ONZE VERSLAGGEVERS WILLEM VISSERS EN PAUL ONKENHOUT

De hitte slaat je keihard in het gezicht als je door de deur van het vliegveld in Charkov naar buiten loopt, de Oekraïense straat op. Wat een verschil met een paar uur eerder in Krakau. Gelukkig is daar af en toe dat windje, verkwikkend en welkom.

Het scheelt toch al vlot een graadje of 10, tussen de standplaats van Oranje, Krakau, en de speelplaats Charkov. Een thermometer in de winkelstraat bij het stadion geeft 35 graden aan. Dat is dan toch vreemd: Nederland was met Spanje het enige land dat drie groepsduels in één stad mocht afwerken, maar het management koos voor een standplaats 1.300 kilometer verderop. Waar dus een ander klimaat heerst. In Barcelona is het immers ook ander weer dan in Amsterdam.

Het maakt ze niet uit, dat reizen, zeggen de spelers. Maar wel klagen over de hitte of over benauwdheid, zoals afgelopen zaterdag na het verloren duel met Denemarken. Wesley Sneijder wees erop dat het duel om 21.45 uur plaatselijke tijd begint. Dan is het 'behoorlijk' afgekoeld, naar een graad of 27. 'Aan het weer kan ik toch niets veranderen', aldus bondscoach Van Marwijk. Licht cynisch: 'In de voorbereiding zijn we juist goed, met het uitzoeken van locaties.'

Leeuwententen

Op de Oranjecamping in Charkov zit men ondertussen ook niet stil. Het aantal bezoekers is 'naar boven bijgesteld', aldus een woordvoerster. Dat betekent in de praktijk dat er ongeveer 120 nieuwe tenten zijn opgezet; 'leeuwententen', om precies te zijn.

Afgelopen nacht sliepen 1.350 mensen op de idyllisch aan een rivier gelegen camping. De officiële Oranjecamping profiteert in geringe mate van de chaos die zou heersen op een alternatieve camping voor Nederlandse supporters. Het ANP maakt melding van 'zes jongens' die 'in de nacht van maandag op dinsdag' voor de poort stonden. De woordvoerster: 'Die hebben bij ons een plekje gekregen.'

Voor mensen die hun eigen kampeerspullen bij zich hebben, is er altijd plaats op de Oranjecamping. Duitse kampeerders daarentegen zijn geweerd; niet om te treiteren of omdat ze onvriendelijk waren, maar om 'vervelende situaties' te vermijden.

Spitsendiscussie

De discussie is niet zo fel als in Nederland, maar ook Duitsland debatteert over zijn spits. Gomez of Klose? In het duel met Portugal stond Klose al klaar om in te vallen, op het moment dat Gomez het duel besliste. De Duitse pers speculeert volop en bondscoach Löw zei dat hij af en toe een verrassing in petto heeft. Hoe moesten ze dat nu weer opvatten? Uiteindelijk, zo denken de Duitse volgers, zal Gomez weer meedoen.

Maar Miroslav Klose is een icoon in het Duitse voetbal; 116 interlands, 63 doelpunten. Dat zijn meer dan indrukwekkende cijfers. Een man van drie WK's, finalist in 2002. Sinds afgelopen zaterdag is hij 34 jaar, maar zijn verleden geeft hem bijna oneindig krediet. Bovendien maakt hij van die mooie salto's als hij scoort.

Van Gaal

Geen Louis van Gaal, jammer genoeg, vanavond als analyticus. Hij wordt vervangen door Jan van Halst. Ook goed natuurlijk, maar zo wordt de kijkers wel de strenge blik en het pittige commentaar onthouden van de oud-bondscoach. Ook met de Duitsers heeft Van Gaal trouwens nog een appeltje te schillen, als oud-trainer van Bayern München dat met acht spelers in de selectie van Duitsland is vertegenwoordigd.

De reden dat Van Gaal niet samen met Youri Mulder naar Charkov kan reizen, is van medische aard. In een persbericht meldt de NOS: 'De voormalige bondscoach is nog niet voldoende hersteld van een heupoperatie om het hele stuk naar Charkov op en neer te vliegen en daar een flink aantal trappen op en af te lopen.'

Vooral dat 'hele stuk' en het 'flink aantal trappen' maakt zijn afzegging dubbel zo begrijpelijk. Uw commentator vanavond is overigens Frank Snoeks, Jack van Gelder en Bas Ticheler nemen het verslag op Radio 1 voor hun rekening.

De laatste keer

Nederland - Duitsland is rijk aan geschiedenis, maar de laatste ontmoeting tekent een beetje de sfeer voor de aftrap. Het werd 3-0 in Hamburg, op 15 november. Nederland was kansloos, hoewel Van Bommel en co telkens inbrachten dat het verschil niet zo groot was als de buitenwacht dacht. Toen minder dan een maand later de loting plaatsvond voor het EK en de rivalen werden ondergebracht in één groep, werd de wedstrijd eindeloos teruggehaald in de herinnering.

Van Marwijk zei achteraf dat hij eigenlijk helemaal geen zin meer had in die wedstrijd, omdat onder anderen Van Persie, Robben en Afellay ontbraken, Sneijder lichtgeblesseerd was en Huntelaar met een masker voor speelde (gebroken neus). De Duitsers waren effectief, vooral in de tegenaanval. Het was een treurige afsluiting voor Oranje van het jaar waarin de ploeg kortstondig de eerste plaats van de wereldranglijst overnam. 'We hebben er veel van geleerd', aldus Sneijder dinsdag.

Bild

Gelukkig is Bild nog altijd Bild. Zeg Nederland-Duitsland en je zegt sinds 1974 (de zwembadaffaire!) Bild, met altijd weer die rijke waaier aan grappen en stekeligheden. Vaak spelen caravans een rol, en kaas.

Dinsdag plaatste de grootste krant van Duitsland een foto van trainende Nederlandse spelers. Op de foto kijken alle spelers ernstig, behalve Jetro Willems. Bild ziet hier een teken in. '15 Holländer und nur einer lacht.' De krant heeft er ook een verklaring voor. Oranje is bedrukt omdat al aan de terugreis wordt gedacht: 'Da wird wohl an die Heimreise gedacht.'

En zo gaat het nu al dagenlang. Na de nederlaag tegen Denemarken suggereerde Bild dat Arjen Robben de 'Bayern-pech' mee naar Oranje heeft genomen. 'Het Robben-drama gaat verder.'

De krant genoot met volle teugen van de zege van de Denen: 'Ha, Ha Holland, so wird das nichts.' Het 'Herrlich Holland, diese pleite freut uns' ('Heerlijk Holland, deze afgang maakt ons blij') was eveneens een opvallende bekentenis.

undefined

Meer over